Husí farmy žádají veterináře o výjimku ze zákazu venkovního chovu

Na farmě v Rohozné na Jihlavsku mají tisícovku hus. Celoplošný zákaz může prý v případě hus ohrozit celé chovy. "Právě se nacházíme před snáškou a husa potřebuje vytvořit takové podmínky, aby ta snáška byla úspěšná, aby byla oplozenost vajec. Husa potřebuje volný pohyb a volný přístup k vodě," říká Josef Tříska z husí farmy v Rohozné. Zavírání do stísněných vnitřních prostor může ohrozit rozmnožovací cyklus.

Majitelé husích farem teď budou žádat veterináře o výjimky, tak aby svá hejna mohli nechat ve venkovních výbězích. Mluvčí veterinární správy Petr Vorlíček radí, aby se chovatelé obrátili na krajskou veterinární správu. Celorepublikové opatření má omezit kontakt drůbeže s volně žijícími ptáky. Plošnou výjimku z něj mají chovatelé holubů a běžců, jako jsou třeba pštrosi, jinak nikdo.

[chooze:article;value:479169]

Svých 13 slepic a jednoho kohouta musela zavřít i paní Beranová z Rohozné. "Zvyklé na to nejsou, ale musíme je zavírat, tak je budeme zavírat," říká Marie Beranová, chovatelka slepic na Jihlavsku.

Ti, kdo nařízení nedodrží, mohou dostat až 100tisícovou pokutu. Ohnisek ptačí chřipky přibývá po celé Evropě. U nás jen za prosinec bylo potvrzeno šest nových, a to ve středních Čechách a na Jindřichohradecku.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.