Ptačí chřipka nabírá na síle. Veterináři v ČR zakázali venkovní chov drůbeže

Státní veterinární správa (SVS) zakázala kvůli rostoucímu počtu výskytů ptačí chřipky venkovní chov drůbeže. Zákaz je platný od středy a platí po celé České republice. Výjimku mají běžci (tedy například pštrosi) a holubi. Chovatelé, u kterých není možné chovanou drůbež trvale uzavřít, musí alespoň omezit venkovní prostory, do nichž má drůbež přístup, a v maximální míře minimalizovat kontakt chované drůbeže s volně žijícími ptáky.

"Apelujeme na všechny chovatele drůbeže, aby nařízená mimořádná veterinární opatření ve vlastním i veřejném zájmu důsledně dodržovali. Žádáme je také o dodržování zásad biologické bezpečnosti v chovech. Změny zdravotního stavu či zvýšené úhyny v chovech je třeba neprodleně hlásit místně příslušné krajské veterinární správě," uvedl k opatření ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád s tím, že cílem přijímaných opatření je zamezení šíření nákazy do chovů.

[chooze:article;value:477544]

SVS dále nařizuje, aby chovatelé omezili pohyb osob mezi hospodářskými zvířaty na nezbytné minimum a k ptákům pouštěli jen ty osoby, jejichž přítomnost je pro řádnou péči o drůbež nutná. Všichni chovatelé drůbeže, a to včetně chovatelů běžců a holubů, pak budou muset zabránit kontaminaci krmiva jeho skladováním a podáváním v uzavřených prostorech.

"Chovatelé registrovaní v ústřední evidenci hospodářských zvířat, na jejichž hospodářstvích není drůbež či ptáky možno umístit do budov, musí o této skutečnosti neprodleně informovat místně příslušnou krajskou veterinární správu," dodává mluvčí SVS Petr Vorlíček.

[chooze:article;value:478977]

V České republice bylo od začátku letošního prosince potvrzeno šest nových ohnisek ptačí chřipky, pět v malochovech drůbeže a jedno ve velkochovu kachen na výkrm. Čtyři ohniska se objevila ve Středočeském kraji, dvě v kraji Jihočeském. Ve všech případech se jednalo o vysoce patogenní variantu subtypu H5N1, která se může potenciálně přenést i na člověka.

Není to letos poprvé, co veterináři zakazují chovatelům ptáků venkovní chov. Platil totiž už na přelomu loňského a letošního roku. SVS jej zrušila koncem února. 

K nárůstu počtu nových ohnisek ptačí chřipky teď dochází v celé Evropě. "Nebezpečí zavlečení nákazy do chovů se vždy výrazně zvyšuje v době, kdy dochází k migraci volně žijících ptáků," vysvětluje Vorlíček. 

Na jihu Čech museli veterináři kvůli ptačí chřipce utratit 15 tisíc kachen:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.