Igorovi vyplavila povodeň dům. Pojišťovna mu ale nechce dát odškodnění

Igoru Rádlovi ze Štěnovic voda z rozlitého Losinského potoka zničila garáž, sklep, první patro domu a dvě auta. Má pojištění proti živelním pohromám. Jenže škody způsobené vodou mu pojišťovna nezaplatí. "Shodli jsme se na tom, že živelní pohromy budou stačit. Teď mi volali z pojišťovny, že se ta pojistka nevztahuje na povodeň," stěžoval si Rádl.

Není jediný ve vesnici, kdo řeší stejný problém. "Se sousedem jsme se vloni připojišťovali a teď nám pojišťovna oznámila, že na to se pojistka nevztahuje. Tak je to taky takový potěšení, no. A to jsme si mysleli, že jsme na vodu pojištění, ale řekli nám, že na to se pojistka nevztahuje," řekl Rádlův soused.

Živelní pohromy jsou přírodní události, které způsobují značné škody na majetku a infrastruktuře. Pojištění proti nim se vztahuje na širokou škálu rizik, ale ne vždy zahrnuje povodně a záplavy. "Ty produkty jsou většinou postavené tak, že je to v balíčcích, a povodeň a záplava by měly být v tom základním krytí. V případě, že by byla zvlášť, tak si ji jenom zaškrtnete," uvedla garantka neživotního pojištění České asociace pojistitelů Lenka Slabejová.

[chooze:article;value:559019]

​Zda vám nemovitost pojistí, případně výše pojistky, záleží na tom, kde se objekt nachází na takzvaných povodňových mapách. "Ten klient má možnost si to riziko připojistit nebo nepřipojistit podle toho, kde tu nemovitost má. Ty základní živly, jako je třeba vítr, požár nebo třeba zatečení atmosférických srážek, to jsou běžné elementy přírody, které se mohou stát kdekoliv, a proto je má pojišťovna v základu. Povodeň a záplava jsou unikátnější typ ohrožení té nemovitosti, a proto je to vlastně oddělené," řekl mluvčí ČSOB Petr Milata.

"Doporučuji všem kontrolu smluv, nejen s ohledem na riziko jako takové, ale i na pojistné částky, které zejména ve starších smlouvách mohou být podhodnocené. A také pozor na to, aby byla pojištěna jak nemovitost, tak i v ní se nacházející domácnost," upozornila mluvčí pojišťovny UNIQA Eva Svobodová.

Povodně u nás patří k největším pojistným událostem. Jejich četnost je jedním z důvodů, proč je pojišťovny do základních balíčků nezahrnují.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.