Inflace zrychlila. Důvodem jsou ceny potravin a náklady na bydlení

Nájemné v Česku meziročně vzrostlo o 7 %. Aktuálně za 60metrový byt zaplatíte v Praze bez energií a poplatků v průměru 21,5 tisíce korun měsíčně. Daleko lepší je situace v regionech, například v Olomouckém kraji je to třeba 13 320, na Vysočině přes 12 tisíc, nejlevnější nájmy jsou tradičně v Ústeckém kraji.

"Zvedá se mi nájem každý rok, když podepisuju smlouvu, tak o zhruba 10 procent," řekli lidé v anketě televize Nova. "Zvyšoval se mi naposledy před rokem, ale co jsem se koukala i po jiných bytech, hodně se zvyšují, takže jsem ráda, jak to mám já," poznamenala další žena.

"Posledních 12 měsíců vnímáme nárůst nájemného a teď ještě poslední dva prázdninové měsíce, zejména v hlavním městě roste. Dá se říct, že klidně i 10 až 15 %. Nárůst se vždycky sezónně týká univerzitních měst a samozřejmě lokalit, kde je dobrá nabídka práce," poznamenal realitní makléř Jan Martina.

[chooze:article;value:568792]

A situace okolo nájemního bydlení se podle odborníků nebude lepšit ani v nadcházejících měsících. Důvodem je stagnující hypoteční trh a dostupnost, respektive nedostupnost bydlení v Česku. "Obávám se, že to nájemné bude pokračovat ještě směrem vzhůru, ale nečekal bych nějakou zrovna stagnaci, natož pokles," uvedl hlavní ekonom společnosti Cyrrus Vít Hradil. "Vzhledem k tomu, že lze očekávat růst cen nemovitostí, tak v souvislosti s tím lze předpokládat, že porostou také nájmy," připojil ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

"Nedostatek bydlení je v České republice notorický problém a nic úplně nemíří k tomu, že by se měl vyřešit. To, co dřív to nájemné trochu drželo na uzdě, bylo to, že lidé si brali hypotéky, že si lidé to bydlení snažili sehnat ve vlastním," dodal Hradil.

​"Ve velkých městech jsou nájmy už srovnatelné s tím, co je běžné jinde v Evropě a v porovnání s východní Evropou jsou naopak velmi vysoké," doplnil Křeček. 

Kromě nájemného se ale zvýšila také cena elektřiny, meziročně o 9 %, naopak plyn zlevnil o necelých 7 %. "Aktuálně to vypadá, že by se mělo spíše zdražovat, nedokážeme říci o kolik, ale budou to řády procent. Bude jenom záležet, kdy přesně dodavatelé dovyprodají levně nakoupené energie a budou muset zohlednit větší náklady na nakupování," sdělil Jan Béreš, energetický expert Kalkulator.cz.

Aktuálně jsou ceny plynu na letošním maximu. S příchodem chladnějších měsíců se pak dá očekává ještě další nárůst cen energií.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.