Instruktor střelil Míšu na kroužku, který zakázali. Dívce hrozí doživotní následky

V případě postřelené studentky Michaely na policejní akademii stále probíhá vyšetřování. Dvacetiletou dívku minulou středu podle zjištění portálu topky.sk zasáhl vedoucí střeleckého kroužku tak nešťastně, že zřejmě bude mít trvalé následky. Ostrý náboj si našel plíci, roztříštil obratel a přerušil míchu. To u Míši vyvolalo problémy s dýcháním a ochrnutí dolních končetin.

Studentka musela kvůli vážným zraněním několik dnů zůstat v umělém spánku. Lékaři už ji sice probrali, stále však zůstává v nemocnici.

Jak se mohl ostrý náboj dostat mezi cvičné, není jasné. Případ ještě není uzavřený, a tak jsou vyšetřovatelé na informace skoupí. Zatím ani nepadlo žádné obvinění. Policejní prezidium však vysvětlilo, že na akademii vedou výcvik zaměstnanci akademie, její instruktoři a pedagogové.

[chooze:article;value:492853]

Chybělo mu oprávnění

​​"V Policejním sboru se výcviku policistů věnují výhradně instruktoři na okresních a krajských úrovních. Připravují je k tomu instruktoři odboru výcviku Prezidia Policejního sboru, kteří mají také na starosti služební přípravu prezidiálních útvarů. Každý ustanovený instruktor musí následně úspěšně absolvovat přezkoušení z odborné způsobilosti. Bez osvědčení o oprávnění řídit služební přípravu to v policii není možné a neplatí zde žádné výjimky," vysvětlila mluvčí Karolína Barinková.

Vladimir Š. však potřebné oprávnění podle všeho neměl. "Absolvování přezkoušení z odborné způsobilosti pro instruktory není v případě civilních zaměstnanců možné, v této oblasti neexistuje ani výjimka. Osvědčení od našich instruktorů k provádění střelecké přípravy nedostal a není zaměstnancem Policejního sboru," dodala Barinková.

Měl zákaz kroužek na polygonu vést

Rektorka policejní akademie Lucia Kurilovská v rozhovoru pro Aktuality.sk upřesnila, že civilní pedagog Vladimir Š. nešťastně postřelil studentku prvního ročníku během kroužku střelby, který však vedl pouze jako volnočasovou aktivitu po řádném vyučování. "V zásadě to byla manipulace se zbraní s cvičnými náboji, ne střelba," uvedla Kurilovská.

Z dalších vyjádření šéfky školy však vyplývá, že nový vedoucí katedry měl k hodinám určité výhrady a Vladimírovi Š. vést kroužek na polygonu zakázal. Právě tam ke zranění kadetky došlo. "Od pana Š. měl deklarované, že se kroužku bude dále věnovat až koncem března na střelnici, ne na polygonu," vysvětlila Kurilovská.

Vladimir Š. na akademii působil od roku 2018, aktuálně s ním škola pracovní poměr rozvázala. Policie případ řeší jako ublížení na zdraví.

Podívejte se na reportáž k případu:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.