iPhony úředníků jsou hacknuté, Rusové mají zákaz. Rizikem jsou starší verze

V Rusku postupně přibývá institucí, které nabádají své pracovníky, aby nepoužívali iPhony. Například od 17. července se k zákazu podle Financial Times přidalo ruské ministerstvo obchodu. Jeho pracovníci nesmějí telefony s jablíčkem používat při práci. K podobnému kroku se podle deníku chystají minimálně další dva významné úřady.

[chooze:article;value:513108]

​Už letos v březnu vydal Kreml upozornění, že státní zaměstnanci jsou kvůli iPhonům více náchylní k americkým hackerským útokům. V červnu pak, jak informuje Business Insider, přišlo obvinění, že společnost Apple spolupracuje s americkými tajnými službami.

I když to výrobce telefonů rezolutně odmítá, odborníci citovaní americkými médii varují, že hlavně starší verze operačních systémů iOS jsou více náchylné na škodlivý software (malware). Ten může hackerům například umožnit odposlouchávání telefonních hovorů. Na internetu jsou proto dokonce návody, jak si telefon zkontrolovat.

Přestože do zmiňovaného Ruska přestal Apple své telefony oficiálně vyvážet po vypuknutí války na Ukrajině, iPhony jsou tam k mání včetně dalšího západního zboží díky takzvaným paralelním dovozům.

Hackeři mohou kvůli chybě váš iPhone ovládat na dálku. Apple radí aktualizovat (8/2022):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.