Izrael nepřekročil v Rafáhu červenou linii. Pomoc bude pokračovat, uvedly USA

Jestli vstoupí do Rafáhu, nedám jim další zbraně, vyjádřil se před časem směrem k Izraeli prezident USA Joe Biden. Nedělní útok, při kterém vzplál uprchlický tábor, ale nepřekročil meze, které jsou Spojené státy ochotné akceptovat.

"Máme informace o tom, že tento úder zabil dva vysoce postavené teroristy Hamásu, kteří jsou přímo zodpovědní za útoky proti izraelskému lidu. Ale jak jsme také mnohokrát řekli, Izrael musí přijmout veškerá možná preventivní opatření, aby udělal více pro ochranu nevinných životů," prohlásil mluvčí Národní bezpečnostní rady USA John Kirby.

V současnosti podle USA Izrael nepodniká plnohodnotnou pozemní invazi v příhraničním městě, a tak není k pozastavení vojenské pomoci i přes zprávy o mrtvých civilistech důvod. Podle svědků se ale boje v Rafáhu za poslední hodiny výrazně zintenzivnily, ještě před pár týdny byl provizorním útočištěm pro asi 1,5 milionu vysídlených Palestinců, milion jich teď už ale zase odešel pryč.

[chooze:article;value:554286]

"Jeden z kolegů, který se dnes ráno po týdnech rozhodování přesunul z Rafáhu do Al Mawasi, mi řekl: 'Jaký to má smysl se zase stěhovat, když mě stejně zabijí?'" uvedla ředitelka komunikace úřadu OSN pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě Juliette Toumaová.

Izraelské bezpečnostní složky ve středu oznámily, že jejich postup vůči teroristické organizaci Hamás může v Gaze pokračovat až do konce roku. Teroristé připravili o život přes 1 100 Izraelců a další desítky jich stále drží v zajetí. V Gaze, podle tamních úřadů kontrolovaných Hamásem, zemřelo údajně už přes 36 tisíc lidí.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.