Izrael sází na odstrašování, na íránský útok musí odpovědět, řekl expert

Zatím ale není jasné, jak Izrael na útok Íránu zareaguje. "V tuto chvíli je těžké předjímat scénář, na základě kterého Izrael bude reagovat na tento útok. V každém případě zazněl názor z úrovně nejvyšších politických představitelů, že tento akt nezůstane bez odezvy," prohlásil Petráš.

Petráš upozornil také na to, že na konflikt mezi Íránem a Izraelem je potřeba se dívat nejenom z čistě strategického či taktického pohledu. "To, co provedl Írán, tedy že se s velkým množstvím dronů a řízených střel snažil napadnout Izrael, je vnímáno ze strany Izraele jako akt symbolický, který můžeme chápat jako útok bezprecedentní. V historii ještě nikdy nedošlo k tomu, aby Írán zaútočil přímo ze svého území na území Izraele," řekl Petráš.

[chooze:article;value:551228]

​Podle Petráše tak zůstává otázkou, zda izraelská reakce zahrne jen diplomatické výhružky a přestřelky, nebo bude mít i dopad na íránské území a vojenskou infrastrukturu.

Jak v rozhovoru zaznělo, Izrael hodně sází na strategii odstrašování. "Pokud se podíváme na strategii odstrašování, tak Izrael musí ukázat protivníkovi, že má potenciál zasáhnout radikálněji, než se vlastní útok odehrál," vysvětlil Petráš.

"Na druhé straně Izrael, a nejedná se jen o Izrael, ale o kohokoliv, kdo aplikuje strategii odstrašování, musí mít jednak potenciál a také musí být vydán jednoznačný signál o tom, že pokud nastane situace, kdy budu reagovat, tak jsem ochoten reagovat, a nebude to pouze otázka politicko-diplomatická, ale jsem ochoten použít i vojenský potenciál, který mám k dispozici. A to je právě případ Izraele. Takže v tuto chvíli znovu opakuji, ta odveta, ta reakce určitě bude," doplnil Petráš. Na celý rozhovor se Zdeňkem Petrášem se můžete podívat pod titulkem článku.

Izraelské armádní špičky potvrdily, že odpoví na íránský útok (16/4/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.