Izrael zabil druhého muže Hamásu. Už nikoho nepropustíme, odpověděli teroristé

Před atentátem na Saleha al-Arourího Izrael doufal, že Hamás přece jen zmírnil svůj postoj a že by navzdory pokračující operaci v Gaze mohla být nalezena určitá shoda, která by umožnila pokročit v dohodě o dalším propuštění některých ze 129 rukojmí, které Hamás nadále drží v Gaze, informuje izraelský deník The Jerusalem Post.

Saúdská zpravodajská stanice Al Arabiya přinesla v úterý informaci, podle které však Hamás po likvidaci Saleha Al Arouriho v Bejrútu oznámil "zmrazení jednání" o dohodě s Izraelem o propuštění rukojmích.

[chooze:article;value:535428]

Hamás potvrdil, že při explozi, kterou Libanon připisuje útoku izraelského bezpilotního letounu, bylo zabito celkem sedm lidí. Kromě Arouriho při výbuchu zemřeli další vojenští velitelé Samir Findi a Azzam Al-Aqraa, spolu s představiteli Hamasu Mahmoudem Shaheenem, Muhammadem Bashashou, Muhammadem al-Rayesem a Ahmedem Hammoudem.

Právě Findi podle zpráv dohlížel na vojenské aktivity Hamásu v Libanonu včetně odpalování raket na Izrael a byl považován za hlavního muže teroristické skupiny s Íránem podporovanými rebely Hútiů v Jemenu. Al-Aqraa měla zase organizovat teroristické aktivity na Západním břehu Jordánu ze zámoří.

Vůdce Hizballáhu Hasan Nasralláh slíbil, že podnikne odvetná opatření proti jakémukoliv izraelskému útoku na palestinské představitele v Libanonu. Arourí byl považován za blízkého Nasralláhovi a údajně se měl ve středu setkat s vůdcem Hizballáhu.

"Považujeme zločin zabití Saleha al-Arourího a jeho společníků v srdci bejrútské čtvrti Dahiyeh za nebezpečnou agresi proti Libanonu a jeho lidu, bezpečnosti, suverenitě a odporu," cituje server NewArab.com z prohlášení Hizballáhu. Libanonská skupina také uvedla, že atentát je "nebezpečným vývojem" v konfliktu mezi Izraelem a "osou odporu".

Šéf libanonské bezpečnosti Abbás Ibráhím prohlásil, že vražda Sáliha al-Arúrího je izraelským pokusem "utéct na frontu poté, co se mu v Gaze nepodařilo dosáhnout jiného vítězství než válečných zločinů a masakrů".

Izrael se zatím k odpovědnosti za útok oficiálně nepřihlásil, ačkoli několik vládních představitelů, včetně ministra financí Becalela Smotriče, zveřejnilo na sociálních sítích příspěvky vítající Arouriho smrt. Nejmenovaní američtí představitelé však deníkům The New York Times a Washington Post potvrdili, že za útok je zodpovědný Izrael.

Několik hodin po atentátu mluvčí izraelské armády (IDF) Daniel Hagari uvedl: "IDF je na velmi vysoké úrovni připravenosti na všech frontách. Ať už v útoku nebo v obraně, jsme ve vysoké pohotovosti pro jakýkoli scénář. Nejdůležitější věcí, kterou dnes večer říkáme, je, že jsme soustředěni a zůstali jsme soustředěni na boj proti Hamásu."

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.