Izraelci se chlubí smrtí šéfa Hizballáhu. Do budoucna si možná pohoršili, říká expert

Jak Bureš popsal, víkendové události, tedy izraelský útok na libanonský Bejrút, při kterém zemřel šéf Hizballáhu Hasan Nasralláh, mohou zásadně ovlivnit situaci na Blízkém východě. Zatím je to ale vítězství Izraele.

"Z pohledu izraelských ozbrojených sil se jedná o krátkodobé významné operační úspěchy, ale jak se promítnou v tom střednědobém a dlouhodobém horizontu na vývoji všech těch konfliktů, to se teprve uvidí," řekl Bureš.

Jak ale Bureš upozornil, likvidace velení blízkovýchodních teroristických uskupení ne vždy přináší očekávané výsledky. "Zda budou lídři Hizballáhu nahrazení těmi, kteří by asi dle představy Izraele byli příznivě nakloněni k nějakému řešení konfliktu mezi Izraelem a Libanonem, o tom může pouze spekulovat, a ta historie v tom není příliš pozitivní. Často se ujmou vedení těch organizací ještě radikálnější vůdci, než byli ti předchozí," shrnul. Dodal, že jak mezi izraelskými politiky, tak mezi akademiky, jsou dlouhodobé přínosy podobných zabijáckých operací diskutabilní.

[chooze:article;value:576170]

​​"Co je jasné z těch operací, je, že Hizballáh je minimálně krátkodobě velmi oslaben z hlediska komunikační linie a bude muset nějak konsolidovat vedoucí struktury. Tady je otázka, kolik dalších vedoucích představitelů Hizballáhu bylo zabito nad rámec toho, co už bylo oznámeno. Zdá se ale, že to neznamená konec Hizballáhu. To bych si dovolil zcela jednoznačně říci, že ne," doplnil Bureš.

Názory na Nasralláhovu smrt nejsou jednotné ani v Libanonu. Zesnulý vůdce měl mnoho nepřátel. "Na druhou stranu si dovolím také tvrdit, že ty současné, ale i dlouhodobé akce Izraele, které často vedou i k masivním ztrátám na civilních obětech při útocích na představitele Hizballáhu, respektive na jejich zbrojní arzenály, zcela jednoznačně nejsou populární mezi běžným libanonským obyvatelstvem, které kvůli nim trpí a musí buď nést oběti, anebo uprchnout z částí Libanonu, na které ty útoky jsou cíleny," srovnal Bureš. Na celý rozhovor se můžete podívat pod titulkem článku.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.