Jak funguje meteorologický radar? Srážky někdy nemusí vůbec zaznamenat

[chooze:gallery;value:32720]

Meteorologické radary jsou v období dešťů důležitou pomůckou. Z radarových snímků lze zjistit, zda se k vám blíží bouřka, nebo kdy déšť ustane. I radar ale někdy může udělat chybu. 

Jak funguje meteorologický radar?

Bouřkový radar – jednoduše řečeno  slouží k pozorování toho, jestli ve sledované oblasti neprší. Vysílá elektromagnetické vlny, které se rozptýlí o kapky deště nebo částice ledu. Podle doby, za jakou se část vlny vrátí zpět k radaru, se vypočítá vzdálenost bouřky od něj. Může se ale stát, že se signálu do cesty přimotají například hory, vysoké objekty nebo bezdrátový internet. 

"My víme, jak silný jsme pulz vyslali. Podle toho, jak silný se vrátí, jsme schopni určit intenzitu cíle. Čím silnější se nám vrátí, tím silnější je cíl. Síla toho 'cíle' závisí na počtu oblačných částic a jejich velikosti," řekla redakci TN.cz Hana Kyznarová z Radarového oddělení Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). 

[chooze:article;value:515917]

Anténa radaru měří v různých úhlech a výškách, aby změřila celou atmosféru. "Radar neměří srážky do země. Nejnižší paprsek, který vysíláme, je 0,1 stupně nad horizontálou. Takže nezměříme to, co je na zemi, ale změříme radarovou odrazivost v nějaké výšce nad povrchem. Měří srážkovou oblačnost, ze kterých se vzorcem vypočítává, kolik srážek dopadne na zem," dodala Kyznarová. 

Jak radarové snímky počasí fungují?

K oku laika se radarové snímky dostanou převážně až ve chvíli, kdy jsou zmíněná rušení odfiltrována, uvedl na svých webových stránkách ČHMÚ. I tak se ale může stát, že se na radarových snímcích ukazuje oblačnost či slabý déšť i ve chvíli, kdy není na nebi ani mráček. V letních měsících je to způsobeno například silnou ranní inverzí, která elektromagnetické vlny odráží v nepřirozených úhlech. 

V horkých měsících se také může stát, že se radarem změřený déšť vypaří ještě před tím, než vůbec dopadne z mraků na zem. "Třeba v zimě se může stát, že oblačnost je velmi nízko a radar i tím nejnižším paprskem tu oblačnost 'přestřelí' a vlastně ji nevidí. Může se stát, že třeba mrholí nebo sněží a radar nic nevidí," varovala odbornice ČHMÚ. 

[chooze:article;value:516388]

Pro nejpřesnější měření tak meteorologové používají kombinaci dat z radarového měření a srážkoměrných stanic. Ty měří přímo srážky, které dopadnou na zem. "Radarová měření se dolaďují hodnotami naměřenými srážkoměrnými stanicemi. Ty odhadují srážky lépe, ale jsou to hodinové sumy," doplnila Hana Kyznarová. I kombinaci radarového měření s daty ze srážkoměrných stanic zveřejňuje ČHMÚ na svých webových stránkách. 

Jak číst radarové snímky?

Mnozí si při pohledu na radarové snímky s jejich čtením neví rady, jelikož neví, jaké hodnoty různé barvy představují. U většiny radarů se přitom nachází stupnice intenzity srážek, která barevně odlišuje, kolik milimetrů srážek za hodinu na určitém místě podle radaru padá. 

Důležité je také zkontrolovat čas uvedený u snímků. "Čas měření je primárně udáván ve světovém čase UTC. Pro získání místního času je třeba k zobrazenému času přičíst jednu hodinu v zimním období, kdy platí středoevropský čas, respektive dvě hodiny v období platnosti letního času," tvrdí ČHMÚ.

[chooze:article;value:516315]

Kde najdu radarové snímky?

Radarové snímky naleznete na internetu poměrně snadno. Na webových stránkách je má například Český hydrometeorologický ústav. Detailní zprávy o počasí najdete i na webu TN.cz

Deštivé počasí přeje houbařům. Startuje jim sezóna:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.