Jak ochránit své peníze? Ekonomové poradili, do čeho v roce 2023 investovat

Rok 2023 přinese nejen vyšší inflaci, ale i ekonomické ochlazení. A situace nebude podle ekonomů příliš příznivá ani na poli investic. "V současné době je to velmi těžké. Vždy při investicích záleží na mnoha faktorech. Je to také o tom, jakou míru rizika je člověk ochoten přijímat," má jasno ekonom Pavel Peterka.

Podle odborníků jsou v Česku investoři spíše konzervativní a nevyhledávají vyšší míru rizika, která však může nabízet i vyšší zhodnocení. Opatrnost je ale letos namístě. O tom, do čeho se vyplatí investovat, mají ekonomové jasno.

[chooze:article;value:482772]

Zlato

Oblíbené mezi investory je zlato, které se stále vyplatí. "Má nezpochybnitelnou historii. Za tu dobu se nikdy nestalo bezcenným. Přežilo všechny krize a je považováno za bezpečný přístav v nejisté době," řekl TN.cz ekonom Štěpán Křeček.

Cena drahého kovu navíc v posledních měsících roste. "Na začátku listopadu stála unce 1 650 dolarů (v přepočtu zhruba přes 36 tisíc korun) a teď je na 1 932 dolarech (přes 42 tisíc korun)," doplnil Křeček.

Akcie

Podle odborníků by však letos mohla být skvělá příležitost investovat do akcií. "V tuto chvíli se pohybují spíše kolem svých minim. Je možné, že v prvním pololetí zažijeme určité propady na trzích, ale v průběhu roku pravděpodobně najdou svoje dno, od kterého se odrazí," myslí si Křeček.

Je tedy dobré sledovat akciové trhy. "Naskytne se zajímavá příležitost k nákupu na minimech a během dalších dvou až tří let by se indexy mohly vrátit k maximům. Což přinese zajímavý výnos pro investory," dodal Křeček.

Dluhopisy

Letos se vyplatí investovat také do dluhopisů. "Jsou méně rizikové než akciové fondy," vysvětlil Peterka.

[chooze:article;value:482902]

"Výrazně jim narostly úrokové sazby, takže aktuálně přináší zajímavější výnos investorům než v minulých letech. Lze očekávat, že investoři projeví o dluhopisy zájem," doplnil Křeček.

Vyvážené portfolio

"Obecně se doporučuje vyvážené portfolio, kde je polovina zabrána státními dluhopisy, ať už českými, případně americkými, či německými. To je konzervativní část. Druhá polovina se dá využívat na akcie. Je nutné přemýšlet nad horizontem. Z toho důvodu je potřeba tu skladbu upravit podle toho, jak jsem ochotný riskovat," nastínil Peterka.

Na nemovitosti zapomeňte

Ekonomové rozhodně nedoporučují investovat do nemovitostí. "Je možné, že krátkodobě k poklesu cen dojde, nicméně v centrech větších měst nelze předpokládat, že by cena klesla. Naopak očekáváme, že ceny budou výše než dnes," myslí si Peterka.

Sběratelské kousky

Stále větší zájem je také o sběratelské předměty. "Mohou být z pole umění, může jít o sběratelské automobily, drahý alkohol, lego nebo hodinky. To jsou všechno produkty, o které narůstá zájem. A tím, že máme vysokou inflaci, tak na ceně narůstá i tento typ zboží. Sběratelství je na vzestupu," uzavřel Křeček.

Poslechněte si, co radí ekonomové Pavel Peterka a Štěpán Křeček: 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.