Jak se opravdu zdražilo v Chorvatsku? Paní Lenka vyfotila v restauraci důkaz

[chooze:gallery;value:32976]

​Ještě před začátkem sezóny se začalo spekulovat o tom, zda přijetí eura zvýší chorvatské ceny. Mnoho Čechů to ale neodradilo a do oblíbené destinace vyrazili i letos. A někteří z nich se tak na vlastní oči přesvědčili, že ceny skutečně vzrostly.

Jedním z turistů byla i paní Lenka. Do Chorvatska se vrací už pátým rokem a letos tak měla možnost zažít zdražování na vlastní kůži. O svůj zážitek se podělila s redakcí TN.cz. Té poskytla i jasný důkaz, že ceny v Chorvatsku skutečně stouply.

V chorvatské Podgoře totiž i letos zamířila do jedné z restaurací a nestačila se divit. Podle fotografií jídelních lístků, které poskytla redakci TN.cz, se ceny zvedly mnohdy i o několik eur.  Nejvíce zdražila ryba druhé kategorie, která ještě v roce 2022 stála 65 eur, tedy asi 1 570 korun. Letos ale za ni musí hosté zaplatit už 80 eur, v přepočtu asi 1 930 korun. Cena piva se prý zvedla až o 40 korun.

[chooze:article;value:519271]

​A tím zdražování nekončí. Mezitím, co v loňském roce se studené předkrmy pohybovaly v rozmezí 9 až 35 eur, letos si hosté musí připravit 11 až 42 eur, tedy až 1 015 korun. Z 35 na 42 eur tak z předkrmů nejvíce zdražil tatarský biftek pro dvě osoby.

Co se týká teplých předkrmů, tak tam je navýšení menší. Maximálně se ceny zvedly o tři eura, tedy asi o 72 korun. Minimálního zdražení se dočkaly i polévky, jejichž ceny se zvedly maximálně o euro, v přepočtu asi o 24 korun.

​Zdražení se dotklo i dalších položek. Například za kilo humra si turisté letos museli připlatit rovnou pět euro, tedy asi 120 korun. A peníze navíc museli dát i za salát z mořských plodů, jehož cena vzrostla o dvě eura čili přibližně 48 korun.

[chooze:article;value:519150]

​"Hodně se o tom (zdražování, pozn. red.) letos mluvilo, ale konkrétní čísla vidět nikde moc nejsou. Nyní jsme díky shodě náhod měli možnost porovnat konkrétní jídelní lístek po jednom roce. Je tam evidentní nárůst cen," sdělila redakci TN.cz paní Lenka. Menu z roku 2022 totiž náhodou našla v kufru z loňské dovolené.

Podle paní Lenky nebyly ale restaurace jediným místem, kde bylo zdražování cítit. Prodražily se prý i poplatky za cestu. Turisty to ale zřejmě neodradilo a i paní Lenka se příští rok chystá do Chorvatska znovu. "Zdražení nějakým způsobem kopíruje trend u nás i v jiných zemích. Pravdou je, že procentuálně nám přijde zdražení v Česku místy horší," uzavřela.

Nejvíce lidí se v Chorvatsku zraní při "řádění" na plážích. Za ošetření musíte zaplatit:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.