Jak se vyznat v dress codu

Pokud si nejste jistí, co přesně uvedený výraz na pozvánce znamená, nebo nevíte, jak se obléknout na určitou událost, níže najdete popis pěti nejpoužívanějších druhů dress code u nás.

White Tie

White Tie je nejformálnější a nejvíce striktně definovaný dress code, který vyžaduje dodržení přesných pravidel. Je typický pro velmi významné společenské události, jako jsou galavečery, plesy v opeře, některé svatby, státní večeře a ceremonie nebo jiné speciální příležitosti, kde je kladen důraz na tradici a vysokou úroveň formalismu.

Pro ženy je White Tie synonymem pro elegance a sofistikovanost. Vyžaduje se nošení dlouhých večerních nebo plesových šatů, které mohou být zpravidla podlahové délky a vyrobené z luxusních materiálů, jako je hedvábí, satén nebo šifon. Barvy mohou být různorodé, avšak často se volí temnější odstíny pro jejich slavnostní charakter nebo naopak pastelové tóny pro jarní a letní období. Šaty by měly být doplněny o výrazné, avšak vkusné šperky - diamanty, perly nebo drahokamy, které podtrhnou výjimečnost příležitosti. Večerní rukavice, obvykle v délce přes lokty, přidávají na eleganci a dotvářejí celkový dojem. Důležité je také zvolit správné doplňky, jako je malé, ale elegantní psaníčko. U účesu a make-upu by měla žena dbát na profesionální a sofistikovaný vzhled, který bude v harmonii s celkovým outfitem. Obuv by měla být reprezentativní, nejlépe uzavřené lodičky s mírným podpatkem.

Adaptace pro běžný šatník:

  • Šaty: Místo tradičních dlouhých plesových šatů může žena zvolit jednodušší dlouhé šaty z kvalitního materiálu, které může již vlastnit. Důležité je, aby šaty působily elegantně a byly vhodné pro večerní událost. Pokud šaty nejsou vyloženě luxusní, doporučuje se zaměřit na detaily, jako jsou aplikace nebo decentní zdobení.
  • Šperky: Místo luxusních šperků lze použít méně nákladné, ale stále elegantní kousky, jako jsou imitace perel nebo kvalitní bižuterie. Klíčem je zachovat sofistikovanost bez nutnosti velkých výdajů.
  • Rukavice: Večerní rukavice nejsou běžně součástí šatníku, ale pro zvláštní příležitosti mohou být příjemným doplňkem. Pokud není možné je získat, není jejich absence považována za fatální. Důležitější je celkový dojem z outfitu.
  • Doplňky a obuv: Elegantní psaníčko a lodičky, které již žena vlastní, jsou plně akceptovatelné. Doporučuje se vyhnout se příliš vysokým podpatkům ve prospěch pohodlí a elegance.

 

Pro muže White Tie dress code představuje vrchol formálního oblékání. Vyžaduje se nošení fraku s dlouhými šosy zakončenými v zadní části špičkami. Frak by měl být doplněn o kalhoty s vysokým pasem, které jsou charakteristické svými dvěma svislými pruhy na bocích. Pod frakem se nosí bílá košile s odepínacím límečkem a dvojitými manžetami, doplněná o bílý motýlek, který je nezbytný. K obleku patří také šle a volitelně světlá vesta, která dodává na formalitě. Jako doplňky jsou vhodné bílý šátek do klopy a kvalitní lakýrky. Hodinky, ačkoli jsou běžnou součástí mužského šatníku, by v případě White Tie eventu měly být ponechány doma, aby se zachovala nejvyšší úroveň formalismu a elegance.

Adaptace pro běžný šatník:

  • Frak a kalhoty: Přestože frak je specifický kus oblečení pro White Tie, muži mohou nahradit frak černým oblekem, který mají již doma, nebo ho můžete koupit přes předchozí odkaz. Důležité je, aby oblek byl co nejformálnější a v perfektním stavu. Kalhoty by měly odpovídat saku a být co nejtmavší.
  • Košile: Bílá košile s dlouhým rukávem, kterou muži obvykle vlastní, je plně přijatelná. Pokud je to možné, měla by mít manžety pro manžetové knoflíčky a klasický límeček.
  • Motýlek: Bílý motýlek je ideální, ale pokud není k dispozici, lze zvolit i černý motýlek jako alternativu. Důležité je, aby byl motýlek vázaný, nikoli předvázaný.
  • Doplňky: Místo bílého šátku do klopy lze použít jakýkoliv decentní kapesníček, který dodá obleku na formalitě. Šle jsou preferované, ale pokud nejsou k dispozici, mělo by se zajistit, aby kalhoty správně seděly.
  • Obuv: Čisté, dobře udržované černé lakýrky jsou ideální, ale jakákoli černá formální obuv v dobrém stavu může sloužit jako náhrada.

 

Black Tie

Za šerosvitu a třpyt světelných linií, kdy hodiny ukazují čas po setmění, se otevírá scéna pro elegantní balet nazvaný Black Tie. Tento dress code, který je jako tajný kód na pozvánkách do světa nočních galavečerů a slavnostních okamžiků, vybízí k proměně ve hvězdy večera, když se hodinové ručičky posunou za magickou hranici 18. hodiny.

Pro dámy, tento kód je synonymem pro zahalení se do mystického závoje noci. Večerní róba, která se mění v plátno pro vyjádření elegance, přichází v temných odstínech noci – od hlubokého azuru přes temně fialovou až po barvu zralého vína, s černou jako věčným klasikem, který nikdy nevyjde z módy. Tyto šaty, společně s uzavřenými lodičkami, tvoří základní kameny dámské elegance. Matné silonky a klenot mezi doplňky, luxusní psaníčko, jsou tečkou za dokonale promyšleným outfitem, v němž každý detail hraje svou nezaměnitelnou roli.

Pro pány, Black Tie představuje cestu k nesmrtelnému stylu, kde černý nebo tmavě modrý smoking slibuje vstupenku do světa sofistikované elegance. Černý motýlek, bílá košile s vestou, a smokingové kalhoty, spolu s černými lakovanými botami a nezbytnými černými ponožkami, tvoří základní pilíře mužského šatníku pro tyto příležitosti. V tomto případě, stejně jako ve světě haute couture, méně znamená více, a tak hodinky, ty malé časoměřiče, se na scéně Black Tie neobjeví, uvolňujíce prostor pro čistou formu elegance.

Business Formal

Jedná se o oděv, který je reprezentativní. Denně ho nosí právníci, obchodníci a finančníci. Je vhodný na důležitá obchodní jednání a schůzky.

Žena může zvolit sukni, šaty, kalhoty nebo slušivý kostýmek. Vždy je vhodné sáhnout spíše po decentních odstínech. Sukně a šaty by měly být nejlépe jednobarevné nebo s velmi jemným vzorkem. Délka vždy ke kolenům. K tomuto oděvu se hodí sako k bokům ve stejné barvě, černé kožené lodičky, baleríny nebo boty pánského stylu. Kožená kabelka, opasek i pásek na hodinkách by měly ladit s obuví. Používá se lehký make-up i doplňky. V chladnějším období celý dojem umocní kvalitní kožené rukavice.

Pánové nosí tmavý oblek, v letním období mohou zvolit světlejší odstíny. K němu jednobarevnou košili a kravatu. Stejně jako bylo popsáno u žen, i muži musí sladit barvu pásku s obuví i případnou koženou taškou nebo aktovkou.

Business Casual

Zatímco Casual je výraz pro neformální styl vhodný ke každodennímu nošení, Business Casual představuje oděv, který je běžně k vidění v obchodním světě. Je také vhodný na většinu pracovních pohovorů, kde je samozřejmě potřeba přizpůsobit ho konkrétní situaci.

Pro ženy představuje Business Casual šaty, kostýmky, společenské kalhoty nebo sukně ke kolenům doplněné halenkou, či košilí. Na to je možné vzít lehký svetřík. Tabu jsou velké křiklavé vzory, průsvitné materiály, krátké minisukně a vyzývavé výstřihy.

Muži mohou nosit klasické chinoskalhoty, k nim košili s dlouhým rukávem a neformální sako. Místo košile se hodí i polo tričko nebo rolák. Kravata není potřeba. Kožený opasek musí ladit s obuví a ponožky s kalhotami. Jako obuv v tomto případě volíme kožené boty nebo mokasíny.

Coctail

Pokud stojí na pozvánce dress code Coctail, patrně se jedná o pozvání na party nebo svatbu - o svatbě více zde.

Dámy by měly vyrazit v koktejlových šatech nebo elegantním kalhotovém kostýmku. Oděv doplní malou kabelkou, lodičkami či tmavými balerínami. Muži zvolí tmavý společenský oblek nebo smoking.

Co si na závěr zapamatovat

Jak se tedy v dress codu vyznat? Pamatujte si, že tam, kde je v názvu Tie, se vždy jedná o luxusní a elegantní oblečení, přičemž White Tie stojí na samotném vrcholu. Běžné společenské události často vyžadují „jenBusiness Formal nebo Business Casual, což je také oblečení vhodné na pracovní pohovory, večeře s obchodními partnery a podobně. Coctail představuje oděv vhodný na luxusní večírek.

Předepsaný dress code je vždy dobré dodržet. Nejen, že vás na večírek nebo důležitou společenskou událost nemusí při jeho nedodržení pustit, ale můžete si utrhnout pořádnou ostudu a zbytečně se zesměšnit.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.