Jakub dal za zájezd 100 tisíc. Cestovka krachla, vrácení peněz je v nedohlednu

Češi jezdili s cestovkou FTI prostřednictvím českých agentur a kanceláří. Zájezd do Egypta si přes jednu z nich, Airstop, koupil před časem i pan Ladislav Duba. Před koncem pobytu v Egyptě se ale vše zvrtlo. "Zavolali nám z recepce hotelu s tím, že musíme zaplatit celý pobyt. Pak si to prý máme vyřídit s cestovkou a pojišťovnou. Delegát FTI nezvedá telefon a neodepsal. Volali jsme do Airstop a ti nám řekli, ať zaplatíme, že to pojišťovna někdy vrátí," uvedl.

Jan Papež z Asociace cestovních kanceláří ale takové jednání "považuje za nehoráznost". "Někteří se dostali opravdu do svízelných pozic, protože hoteliéři okamžitě vyběhli na české klienty, že chtějí znovu zaplatit," potvrdil.

"Klient by v žádném případě neměl být nikdy rukojmím hotelu a opravdu by neměl náklady na dovolenou platit dvakrát," dodala Kateřina Chaloupková, ředitelka Asociace českých cestovních kanceláří a agentur.

Klienti by se podle Papeže měli v takovém případě co nejrychleji obrátit na pojišťovnu, která za cestovní kanceláří stojí. Problém ale podle něj často představuje jazyková bariéra.

[chooze:article;value:560319]

​Cestovní agentury sice neodpovídají za zájezd, ale za řešení situace ano. A to i ze zákona. Kromě Airstop u nás prodával zájezdy FTI také web Invia.cz a další zprostředkovatelé. "Agentury, které prodaly ten zájezd, se nemohou úplně vyvázat. Mají určitou odpovědnost a měly by být nápomocné," zdůraznil Papež.

FTI měla potíže už dlouho. Podle Papeže její potíže začaly po covidu, tehdy ale cestovní kanceláři významně pomohla německá vláda. Zájezdy FTI také patřily k těm levnějším. Zatímco některé agentury zvládly situaci s klienty, kteří už odjeli, hladce, jiné hůře.

Asi šest tisíc lidí z Česka mělo na zájezdy FTI teprve odjet. Jedním z nich je Jakub Ryšánek z Prahy. Za rodinnou dovolenou v Turecku zaplatil přes agenturu Airstop 100 tisíc. 

[chooze:article;value:558758]

"Původní informace byla, že jsou veškeré zájezdy zrušené. O den později nám přišel e-mail, že ta informace již neplatí, že dostaneme informaci, zda se ten náš termín bude konat, či nikoliv. Nevíme, co bude dál," svěřil se. 

V pátek 14. června ale přišla informace, že zkrachovalá cestovní kancelář FTI Touristik zrušila všechny naplánované zájezdy a některé individuální služby naplánované od 6. července. Na základě rozhodnutí věřitelského výboru to oznámil insolvenční správce Axel Bierbach. Dotknout se to má 175 tisíc klientů. Zaplacené zálohy by zákazníkům měly být vráceny z německého fondu cestovního ruchu DRSF. Týká se to ale jen celých prodaných balíčků, ne jednotlivých služeb, jako jsou třeba lety, transfery nebo hotely, píše web Deutschlandfunk.

Týká se to právě také pana Jakuba. Zájezd mohl sice už dřív vystornovat, jenže FTI by si paradoxně mohla zaúčtovat storno poplatky. "Tihle lidé budou mít velký problém. Tady není žádné prohlášení ani té pojišťovny, která pojistila FT, ani německé vlády, že garantovaly vrácení všech peněz," sdělil Papež.

Doporučuje co nejdříve poslat žádost o vrácení peněz z fondu DRSF. "Máte plné právo žádat peníze zpět za neuskutečněný zájezd," vysvětlil. Pokud se bude zájezd přece jen konat, není pak v takovém případě problém žádost stáhnout.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.