Japonsko zuří. Čína mu poprvé v historii narušila vzdušný prostor, dostala ultimátum

Vztahy mezi Japonskem a Čínou nikdy nebyly příliš vřelé, poprvé v historii ale Peking narušil japonský vzdušný prostor. "To nejen vážně porušuje suverenitu naší země, ale také ohrožuje naši bezpečnost a je to zcela nepřijatelné," reagoval ostře podle deníku The Japan Times tajemník tamní vlády Jošimasa Hajaši. 

Japonsko dalo jasně najevo, že podobné akce nebude tolerovat, a Čína dostala jasnou zprávu, že už se to nesmí opakovat. Podle televize NHK si náměstek japonského ministra zahraničí Masataka Okano předvolal zástupce čínského velvyslanectví v Tokiu, kterému sdělil požadavek, aby Čína přijala potřebná opatření. 

[chooze:article;value:570863]

​Podle tamního ministerstva obrany Japonci zachytili ve svém vzdušném prostoru čínské vojenské letadlo Y-9, sloužící pro sběr zpravodajských informací, v pondělí ráno. Prolétalo nad mořem jihovýchodně od ostrovů Dandžó. 

Jošimasa v této souvislosti zdůraznil, že Japonsko bude pečlivě sledovat situaci a přijme potřebné kroky, kterými bude reagovat na narušení svého vzdušného prostoru. 

Japonsko přitom není jedinou zemí, která se tento týden dostala do stavu pohotovosti kvůli nepřátelským letounům. V pondělí vzlétly polské i spojenecké stíhačky kvůli ruským náletům v blízkosti polských hranic (více najdete v tomto článku). 

Více o masivním útoku ruské armády na Ukrajinu se dozvíte v reportáži: 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.