Jde o největší krizi v Rusku od 90. let, bojí se i Putin, říká rusista

Podle rusisty Jiřího Justa je nálada v Rusku velmi napjatá. Země si podle něj prochází hlubokou krizí. "Jde o největší státní krizi od roku 1993, kdy spor mezi tehdejším prezidentem Borisem Jelcinem a parlamentem skončil takovou malou občanskou válkou v centru Moskvy," řekl pro TN.cz.

V mnoha ohledech se podle něj Prigožinova vzpoura tehdejšímu střetu podobná. "Protivládní vzbouřenci obsadili celé město, klíčové město," poukazoval na paralely.

[chooze:article;value:510610]

Bezpečnostní krize se přitom tentokrát týká i běžných Rusů, a to i přímo v Moskvě. "Nejvíce rozladění jsou z toho ti, kteří se snaží dostat z nebo do Moskvy, protože většina přístupových silnic do této metropole je blokována a kontrolována ruskou policí, tudíž se tam vytváří zácpy, což je popuzuje," popsal nálady. 

Krize ale podle něj bude mít nejspíš jen krátké trvání. "Prigožin má jen malou šanci na úspěch. Nevidíme totiž, že by docházelo k povstáním v dalších městech, což je pro jeho případný úspěch klíčové," vysvětlil.

[chooze:article;value:510616]

V Putinově projevu pak rusistu nejvíc zaujalo přirovnání k o občanské válce z roku 1917. "Jde o zásadní a velice nepříjemný rok pro ruský stát, kdy se vlastně rozpadlo Ruské impérium. A pokud předkládá takové paralely Rusům, znamená to, že situaci opravdu vnímá jako mimořádně vážnou," myslí si. "Bylo vidět, že má obavy," dodal.

Vystoupení ale podle něj bylo výjimečné především tím, že proběhlo. "Byl to nečekaný projev, protože Vladimir Putin se málokdy vyjadřuje k podobným ostrým situacím. Když například dojde k nějakému atentátu, tak žádné veřejné vystoupení nemá," doplnil.

Wagnerovci obsadili Rostov na Donu. Míří ale dále – přes Voroněž až na Moskvu:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.