Je to zvěrstvo. Střídání času škodí hlavně dětem, říká psycholog a radí, co dělat

O střídání času se vedou letité spory. Někteří lidé to nemají rádi, jiní si toho ani nevšimnou. "Na organismus to nemá přímý vliv. Ale jak se ten čas posouvá, tak se nám mění spánkový režim. Jsou lidé, kteří jsou na to přirozeně víc citliví, další naopak méně," nastínil psycholog Petr Šobra. 

Podle něj to hodně působí na děti. "Myslím, že vůči dětem je to zvěrstvo. Ony, chudáci, musí chodit do školy velmi brzy ráno a na změnu času nejsou připravené. Když malé dítě naučíte spát v osm, posune se čas a dáte ho v osm do postele, tak vám neusne, protože má teprve sedm hodin," popsal psycholog.

Ohled by na to podle něj měli brát i učitelé. "Děti nakonec nepodají odpovídající výkon ve škole, protože jim to sníží soustředěnost," upozornil Šobra s tím, že samozřejmě podobně jako děti na tom jsou i pracující. Zmínil ale také, že jde hlavně o malé děti, dospívající se změnou času nemají takový problém.

Jak tomu předejít?

Na změnu režimu se dá připravit přitom poměrně jednoduše. Před změnou času byste podle odborníků měli postupně, třeba o deset až dvacet minut, posouvat dobu, kdy chodíte spát a kdy vstáváte. Pro tělo potom ta hodina nebude ve výsledku takovým šokem. A začít byste samozřejmě měli co nejdříve.  

[chooze:article;value:526351]

"Když budete postupně chodit spát už několik dní před změnou času byť třeba o 15 až 30 minut dříve, pomůže vám to pomalu si navyknout na časovou změnu. Problémy, které po změně času nastávají, jsou způsobené často únavou a nevyspáním. Naštěstí přechod z letního času na zimní není tak drastický," doporučil Šobra.

Pokud vám změna času dělá problémy, můžete si podle něj zkusit na pracovišti domluvit, že týden po změně času budete chodit třeba o půl hodiny dříve do práce, samozřejmě pokud máte tu možnost. "Klíčová je i spánková hygiena. Měli byste chodit spát včas, hodinu až dvě před spaním nepoužívat žádné obrazovky, ať jsou to mobily, tablety, nebo televize," doplnil. 

Další z tipů na zvládnutí posunu času je spát v zatemněné místnosti, poradil psycholog. Od neděle se totiž bude o hodinu dříve rozednívat, a na váš spánek tak může mít vliv i více světla v místnosti. Nejsložitější to mají lidé, kteří vstávají každý den ve stejnou dobu.

[chooze:article;value:495808]

Vliv na zvířata

Změna času přitom může ovlivnit i zvířata. Ta bývají často zvyklá na to, že je krmíte každý den ve stejnou hodinu či že své domácí mazlíčky ve stejnou dobu venčíte. I v těchto případech může pomoci týden před změnou času postupně posouvat dobu krmení či venčení o minuty.

"Zvířata na střídání času jsou vnímavá, ale rozhodně méně než člověk. Může za to hypofýza a šišinka, ale to zvíře si to neuvědomuje. Háklivá na to tedy jsou, ale méně než lidé. U koček je to rozhodně méně citelné než u psů, kočka je přizpůsobivá," prozradil veterinář a zvířecí psycholog Alexandr Skácel. 

Potíže by to mohlo způsobit například u psů, kteří měli už dříve nějaké potíže. Podle psychologa můžou hrozit problémy s pomočováním. "Více se to týká psů, ale může se to týkat i fenek. Velká plemena psů, která jsou třeba po kastraci. U starších psů a samců se to dá předpokládat. U psů se to více týká malých plemen a u fenek velkých plemen," uzavřel Sklácel.

Po změně času přibývá nehod. Kvůli mikrospánku vjel řidič do protisměru (3/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.