Jediná ruská letadlová loď se vrátí do služby, zatím nemá posádku

[chooze:gallery;value:31441]

​Již v roce 2024 by mohla ruskému námořnictvu začít opět sloužit jediná letadlová loď Admirál Kuzněcov. Je z roku 1985, byla postavena v ukrajinském Nikolajevu a potýkala se s řadou problémů. Nechyběly kolize letadel či pád jeřábu na loď. V roce 2017 začaly rozsáhlé opravy, které se protáhly i kvůli požáru.

V roce 2019 zemřeli dva lidé a výše škody se odhadovala v přepočtu na 35 miliard korun. Tehdy média spekulovala, jestli Kuzněcov neskončí ve šrotu. Ve skutečnosti totiž nebyl požár z roku 2019 ani zdaleka jediný. Jeden propukl v Turecku roku 2009. I tehdy si vyžádal oběti na životech.

[chooze:article;value:340280]

​Nyní by ale měla být loď modernizovaná a doplněná o nové zbraňové systémy včetně lepší protivzdušné obrany. Od časů, kdy "letadlovka" nosila jméno Leonid Brežněv se technický pokrok nezastavil.

Už letos v únoru Admirál Kuzněcov podle EurAsian Times opustil suchý dok poblíž Murmansku u Barentsova moře. Je možné, že z paluby budou vzlétat stíhačky MiG-29 and Su-33.

Žádná letadlová loď se ale neobejde bez početné posádky. Tu Kuzněcov podle magazínu The Drive nemá. Nicméně list Izvestia už 10. dubna informoval, že ruské ministerstvo obrany posádku shání. Bude potřeba celkem 1500 námořníků i odborníků všemožných technických profesí, díky modernizaci se ale personální nároky o 400 mužů snížily.

Na opravené lodi se téměř vše od základů změnilo. I členové původní posádky proto budou muset absolvovat rozsáhlá školení. Také v souvislosti s válkou na Ukrajině se ale ruská armáda včetně námořnictva potýká se zásadním nedostatkem lidí.  

Největší letadlová loď na světě poprvé vyplula. Brzy dorazí do evropských vod (10/2022):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.