Na jihu Evropy udeřily vlny veder. Teploty přesáhnou 40 stupňů

Litry studené vody, funkční klimatizace, pokrývky hlav. To jsou teď základní věci nutné k přežití obyvatel Itálie a Španělska. Ačkoli je stále ještě duben, středomořské státy už bojují s úmornými vedry.

"Musíme mít zapnutou klimatizaci, hodně pít vodu a vyhýbat se přímému slunci," popsala jedna z místních.

"Pocházím z Kalifornie, ale tady žiji už dva roky. Na tyto teploty nejsem vůbec zvyklá. Potřebujeme, aby pršelo. Kdy ty teploty skončí?" dodala další.

[chooze:article;value:501325]

V Evropě udeřila první letošní vlna veder nezvykle brzy. Ve španělské Valencii naměřili přes 36 stupňů Celsia a lidé se bojí, že by mohla padnout i čtyřicítka. Školy zvažují, že kvůli horku začnou upravovat výuku.

Lidé se bojí sucha a požárů. "Změny klimatu ovlivňují všechno. Vesmír nám vrací to, co jsme zaseli," myslí si místní.

Minulý rok vyschla ze 75 procent největší italská řeka Pád, obavy panují i letos. "Poprvé jsem se plavil na Pádu, když mi bylo 13 let. Když mi bylo pět, naučil jsem se tu i plavat. Pamatuji si řeku plnou života, spoustu lodí, rybářů. Teď tu není nic," řekl Giuliano Landini, velitel lodi Stradivari.

[chooze:article;value:501258]

V posledních letech se Evropa častěji potýká s nepříznivým počasím: sucha, lesní požáry, vlny veder, bouře, silné deště a větry. Kvůli změně klimatu to bude prý ještě častější.

"Bojíme se o zvířata a rostliny. Ale více se bojíme o společnost, o to, jak budeme žít. Musíme o tom více přemýšlet. Toto je celosvětový problém, ale tady jsme blíže k Africe, a možná proto je tu více stupňů než na jiných místech," domnívá se prezident Asociace terénních průvodců Jose Galan.

Minulé léto bylo jedno z nejteplejších, jaké kdy bylo v Evropě zaznamenáno. Požáry byly na denním pořádku. Podle průzkumu shořela oblast větší, než je Lucembursko. Z toho necelé procento připadá na rozsáhlý požár v Českém Švýcarsku.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.