Jedna z největších stávek v historii Česka. Zapojí se každá druhá škola

Podle odborů Česko čeká jedna z největších stávek škol v novodobé historii. Některé školy provoz pouze omezí, většina jich ale zavře úplně. To je případ Základní školy Demlova v Jihlavě. Děti tam dostaly ředitelské volno.

Ve středu uplynula lhůta, kdy už měli mít ředitelé o stávce jasno. Tři dny před jejím zahájením totiž musí stávkové výbory na školách oznámit, zda a v jaké podobě bude protest probíhat.

[chooze:article;value:530274]

​"U nás se tedy rozhodlo 37 učitelů, že se ke stávce připojí. Souhlasíme s těmi požadavky, aby nebylo do školství neustále nekoncepčně zasahováno," říká Tomáš Ledvinka, ředitel Malostranské základní školy a gymnázia.

Plánované škrty v rozpočtu by se měly dotknout především nepedagogických pracovníků. Mezi ně patří kuchařky, školníci, uklízečky, účetní či hospodářky.

Objem peněz na jejich výdělky má klesnout o dvě procenta. Podle odborářů jsou ale už nyní platy nízké a není možné na tyto pozice sehnat dostatek lidí.

[chooze:article;value:530268]

I děti ze stávkujících škol ale potřebují někde jíst. "Nabídli jsme rodičům, že objednáme obloženou housku, nějaký studený balíček. Zájem má necelých deset rodičů," uvádí Vladimír Nekvinda, ředitel ZŠ Březinova v Jihlavě.

Přesný počet škol, které se do stávky 27. listopadu zapojí, zatím stále není jasný. Bude to ale více jak polovina všech základních a středních škol v Česku.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.