Jednoduchými kroky můžete začít rychle spořit peníze. NÁVOD, jak na to

"Je dobré si uvědomit, že i malé částky mohou v ročním součtu dát dohromady velmi zajímavou sumu. Zásadní je si 'návyk odkládat si' zautomatizovat – spoření na železnou rezervu nebo vysněnou dovolenou tak půjde rychleji," říká Veronika Němcová z České spořitelny.

Nastavte si trvalý příkaz

Zažití návyku je nejjednodušší pomocí trvalého příkazu. Ideální doba pro jeho nastavení je hned po výplatě, kdy máte na účtu dostatek financí. Začněte s malými částkami, které vám nebudou na konci měsíce chybět. Když budeme měsíčně odkládat např. 500 korun, po roce budete mít našetřeno 6 000 korun.

"V internetovém bankovnictví si nastavte, kolik vám má každý měsíc odejít. Peníze si posílejte ideálně na spořicí účet, který se pro ukládání peněz stranou hodí nejvíc. Oproti běžnému účtu vaše vklady zhodnocuje na základě úrokové sazby a využít můžete také spořicích obálek, díky kterým si můžete oddělit, na co šetříte. Poslední velkou výhodou je, že nebudete mít peníze ihned po ruce," vysvětluje Veronika Němcová z České spořitelny.

[chooze:article;value:499421]

​Mince dávejte do prasátka

Možná jste se kamarádovi v minulosti smáli, že má lahev plnou mincí. Kdyby si ale dal tu práci a mince v nádobě spočítal, divili byste se, kolik tisíc korun dokázal našetřit. Pokud nosíte po kapsách nebo v peněžence drobné, naučte se je odkládat stranou.

I zde si uveďme příklad. Do prasátka poctivě házíte mince v hodnotě 10, 20 a 50 korun. Kdybyste za měsíc nasbírali osm desetikorun, pět dvacetikorun a dvě padesátikoruny, v součtu ušetříte 280 korun. A za rok už budete mít 3 360 korun.

Odměňte se za výkon

Někdo si dá po běhu dobrou čokoládu, vy pošlete na svůj účet předem určenou částku. Tato jednoduchá metoda vám může ročně uspořit i několik tisíc korun. Pokud nejste běžec, posílejte na účet peníze pokaždé, když si uděláte radost. Ta může být způsobena nákupem oblečení, kávou s přáteli nebo koupí nové knihy. Fantazii se meze nekladou.

Penzijní spoření důchodců je v ohrožení! Stát chce zrušit příspěvek (06/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.