Jiná země, jiná pravidla. Silniční kontrola v zahraničí vás může přijít draho

Navigace. Jedna z věcí, která nám po cestě na dovolenou nesmí chybět. Ty nejoblíbenější kromě cesty ukazují také intenzitu provozu, přítomnost policejních hlídek nebo radarů. Za používání aplikací právě s těmito funkcemi ale můžete dostat v některých zemích vysokou pokutu.

"V Německu jsou policisté 'velmi vysazení' na to, když máte ať už jakoukoliv aplikaci nebo navigaci, která vás upozorňuje na statické, případně přenosné radary," řekl tiskový mluvčí ÚAMK Igor Sirota.

Používat ji nemůže ani spolujezdec. Pozor je třeba dávat také při používání palubních kamer. "V Rakousku vám hrozí nepříjemné jednání s tamními policisty, pakliže budete mít zapnutou board kameru, která bude mířit na jiná auta, na jejich poznávací značky, obličeje cizích lidí a tak podobně," přiblížil Sirota.

[chooze:article;value:562250]

​Před výjezdem si také zkontrolujte, jaká je povinná výbava v cílové destinaci i v zemích, kterými budete projíždět. Rozdíl je také například u reflexních vest.

V řadě zemí, jako jsou Itálie nebo Polsko, jsou reflexní vesty povinné pro všechny pasažéry. U nás jsou jen doporučené s povinností pro řidiče. Stejně tak v Německu nebo Chorvatsku.

V Polsku musíte mít ve vozidle hasicí přístroj. Pokud do Chorvatska jedete s přívěsem, neobejdete se bez dvou výstražných trojúhelníků. "Například ve Španělsku, pokud máte dioptrické brýle předepsané v řidičském průkazu, tak ve vozidle musíte mít na dosah ruky další takovéto dioptrické brýle, kdyby se něco stalo, tak abyste si je mohli okamžitě nasadit," dodal Sirota.

Pozor si dejte také na obuv. Za řízení v sandálech nebo žabkách můžete dostat pokutu například v Německu nebo Maďarsku.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.