Jiný kraj jiný mrav. Švýcaři si odhlasovali vyšší důchody a odmítli jít do penze později

Každý švýcarský senior dostane od roku 2026 jednu penzi navíc, takzvaný 13. důchod. Obyvatelé alpské země o tom rozhodli v referendu téměř 60procentní většinou, uvedl portál swissinfo.

Minimální důchod je ve Švýcarsku v přepočtu přes 32 tisíc Kč, maximální dvojnásobek. Senioři si z něj však platí povinné zdravotní pojištění. Penze navíc tak znamená celkové přilepšení o osm procent.

Voliči ještě větším rozdílem zamítli zvýšení věku odchodu do důchodu z 65 na 66 let a jeho následné prodlužování podle průměrné délky života. Proti se vyslovilo 75 procent hlasujících.

[chooze:article;value:538591]

​Referenda se zúčastnilo nebývalých 58 procent oprávněných voličů, ve Švýcarsku jsou referenda jako forma přímé demokracie častá a obvykle se netěší takovému zájmu.

Hlasování splnilo i druhou podmínku, návrh na 13. důchod a odmítnutí zvýšení věku musela schválit většina z 26 kantonů.

Růst penzí prosazovaly odbory kvůli zvyšujícím se nákladům na živobytí. Proti byla vláda, parlament i podnikatelé s tím, že to příliš zatíží státní rozpočet a penzijní systém.

Švýcaři v otázkách financí často na svou vládu dají. Ještě nikdy nehlasovali v referendu pro zvýšení nějaké dávky pobírané od státu a před několika lety odmítli uzákonění týdne dovolené navíc. Tentokrát si však podle BBC řekli, že už toho bylo dost a že si to ekonomika, která prosperuje i díky jejich tvrdé práci, může dovolit.

Nová data ČSÚ o Češích mluví jasně. Důchodci bohatnou, v problémech je jiná skupina (2/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.