Jurečka konečně řekl, kdy půjdou Češi nejpozději do důchodu

"Všem současným starobním důchodcům důchody porostou vždy plně o inflaci a třetinu reálných průměrných mezd," sdělil ministr. Doba v penzi bude podle něj delší než v 90. letech.

"Upravujeme tempo růstu odchodu do důchodu, pro jednotlivé ročníky narození to poroste maximálně o jeden měsíc," vzkázal Jurečka. "Ve druhém čtení bude načten pozměňovací návrh, který to stropuje na 67 let," doplnil. Později už by Češi do důchodu podle novely neměli jít.

[chooze:article;value:573341]

Ministr práce a sociálních věcí přiznal, že důchodová reforma je nepopulární. Přirovnal ji k návštěvě zubaře. "To, že důchodovou reformu potřebujeme, zaznívá 15 let," zdůraznil Jurečka. "Každý rozumný člověk uzná, že důchodovou reformu tato země potřebuje," dodal.

Snižuje se totiž porodnost a zvyšuje průměrná doba dožití, zároveň lidé déle studují a později nastupují do práce. Beze změn podle něj v budoucnu může mít země velký problém. Důchodový systém je už podle jeho slov nyní v minusu.

[chooze:article;value:575252]

"Nové důchody porostou, porostou velmi slušným tempem, akorát se tempo mírně zpomalí oproti současnému mechanismu," slíbil Jurečka. 

Sněmovna důchodovou reformu probírá ve středu ve druhém čtení. Několik hodin ale trvalo schválení programu schůze. Několik hodin mluvil například předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.