Jurečka má co vysvětlovat, říká politolog k večírku ministerstva po střelbě

Veřejnost vrcholným politikům nic neodpustí. "Ve společnosti panuje pesimismus kvůli ekonomickému vývoji a reaguje na to, co se děje na ministerstvech,  citlivěji," říká pro TN.cz ředitel Institutu politologických studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy Petr Jüptner.

Bylo podle vás v pořádku, že se vánoční večírek na ministerstvu práce a sociálních věcí (MPSV) konal i v době po vražedném útoku na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy?

Pro člověka, který na té akci nebyl, je těžké to hodnotit. Je samozřejmě velký rozdíl, jestli se tam nehorázně "pařilo", nebo jestli tam nějak ten útok zmínili nebo se připojili k veřejné sbírce určené obětem a jejich blízkým. Teď samozřejmě bude hodně záležet, jak se ministru Marianovi Jurečkovi a jeho týmu podaří tu věc vykomunikovat. A to je dokonce možná ještě důležitější, než jak celá ta akce probíhala.

[chooze:article;value:534842]

Je na čase vyvodit nějaké politické důsledky?

Je otázka, jestli případné politické důsledky mají souviset jen s případným večírkem, nebo i s nějakou další agendou. Obecně ale v politice platí, že politické důsledky jsou většinou spojeny s nějakým zásadnějším selháním.

Zrovna od lidoveckého politika ale mohou mít jeho voliči například v oblasti etiky jiná očekávání…

Tu věc bych do souvislosti s konkrétními politickými stranami do nedával. Každé ministerstvo, každý úřad má nějaký svůj vánoční večírek. I ministerstva mohou mít své tradice. Úřednický aparát tam pochopitelně působí delší dobu bez ohledu na to, kdo je zrovna ministrem. KDU-ČSL sice v politice prosazuje nějaké principy. Pospolitost, setkávání a nějaké oslavy patři i k lidové straně.

Je vůbec něco, čím se dá ten večírek omluvit?

Já jsem byl minulý týden ve čtvrtek odpoledne v práci a musím říci, že se dlouho vůbec nevědělo, co přesně se děje. Kdybychom si měli položit otázku, kolik jiných organizací ve čtvrtek vánoční večírky zrušilo v průběhu nebo na začátku těch akcí, tak bychom odpověď asi hledali těžko.

[chooze:article;value:531555]

Je logické, že vrcholné státní instituce jsou pod větším drobnohledem a lidé jejich počínání hodnotí přísnějším metrem…

V tomto ohledu je ale sledovanějším tématem nákladnost těch večírků. V době škrtů a hledání úspor je zrovna toto samozřejmě relevantní otázkou. V politice jsou ale také velmi důležitá gesta. V době úspor a omezení by bylo pro vládu spíše důležité ukázat, že jde příkladem. Minulý kabinet na své věrohodnosti zase velmi ztratil, když někteří politici nerespektovali proticovidová opatření. Tenkrát  jim naopak mohlo pomoci, kdyby ukázali, že ty restrikce platí i pro ně.

Neukazuje ten večírek na ministerstvu práce, že je u nás horší politická kultura než třeba v některých západních zemích?

Spíše jde o to, že ve společnosti panuje pesimismus kvůli ekonomickému vývoji a reaguje na to, co se děje na ministerstvech, citlivěji.

Jurečka byl v době střelby na večírku. Skončil předčasně, hájí se ministerstvo (28/12/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.