Jurečka: Odchod do důchodu v 68 letech nechci. Priority SPD k penzím jsou mi blízké

Na důchodovou reformu Češi čekají už mnoho let a zdá se, že by se jí už brzy mohli dočkat. Ministr Jurečka ale trvá na tom, že na parametrech se musí shodnout nejen vládní koalice, ale i opozice. Proto se ve středu sešel se zástupci SPD, se kterými jednal nejen o reformě, ale i aktuální úpravě valorizačního mechanismu.

Jednání podle něj bylo korektní. "Představili mi pro ně důležité priority. Musím říct, že jsou i mně blízké. Jako předseda KDU-ČSL vnímám jako důležitou podporu rodin a výchovy budoucí generace, což je zásadní pro fungování průběžného systému," řekl po konci schůzky Jurečka.

[chooze:article;value:492871]

​"Jednali jsme víc než hodinu. Řekli jsme, že nikdy nezvedneme ruku pro zvýšení věku odchodu do důchodu na 68 let. Jsme přesvědčeni, že výhody pro lidi nebudou žádné a pro stát taky nebudou dostatečné," prozradil předseda poslaneckého klubu SPD Radim Fiala.

Jurečka na to reagoval, že s takovým návrhem v důchodové reformě ani nepočítá. "Ani já, ani ministerstvo s věkem 68 let nepracuje jako s hodnotou, která by se měla propsat do legislativy," zdůraznil. Kdy budou v budoucnu lidé odcházet do důchodu, podle něj záleží na více faktorech, jako je doba pojištění nebo náročnost profese.

Obě strany uvedly, že mezi nimi panuje shoda na tom, že důchodová reforma musí jít ruku v ruce s prorodinnou politikou, která povede ke zvýšení porodnosti. Konkrétní body budou teprve ladit. Podle Fialy by ale SPD uvítalo daňové zvýhodnění pracujících rodičů, úpravu porodného či vyšší přídavky na dítě.

[chooze:article;value:495012]

​Jurečka na setkání přinesl také návrhy několika valorizačních schémat. "Do konce března budu jednat o úpravě valorizací i úpravě podmínek pro odchod do předčasného důchodu ještě se zástupci sociálních partnerů. Až poté, co jednání s opozicí a sociálními partnery uzavřu, spustím připomínkové řízení návrhu a pak to teprve půjde na vládu," řekl.

Další setkání s SPD plánuje do dvou týdnů. Poslankyně hnutí Lucie Šafránková se zároveň stane členkou komise, která pracuje na důchodové reformě. "Z toho máme radost, že budeme moci něčím přispět. Slíbili jsme, že aktivně a konstruktivně přineseme návrhy, které se budou týkat hlavně té prorodinné politiky," zakončil Fiala.

Chystané snížení valorizace se nejvíc dotkne lidí s nejvyššími důchody:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.