Kadyrov se odmítl setkat s propuštěnými zajatci. Měli by se vrátit na frontu, řekl

Pět čečenských vojáků se v sobotu vrátilo z ukrajinského zajetí. Podle agentury TASS se s nimi v hlavním městě Čečenska Grozném setkali příbuzní i vládní úředníci. Vůdce Ramzan Kadyrov se ale shledání nezúčastnil. A má k tomu jasný důvod.

"Věřím, že čečenský voják by neměl mít důvod být zajat. Výmluvy mohou být různé, ale ať je to jak chce, válečník musí dokázat, že neměl jinou možnost," uvedl Kadyrov na svém účtu na sociální síti Telegram.

Dokázat to pak podle Kadyrova vojáci mohou jen jednou cestou – návratem do první linie. "Ať dokážou, že se nevyhýbali bitvě, nebáli se střetnout s nepřítelem a nehledali příležitost složit zbraně a zachránit se před kulkami," dodal.

[chooze:article;value:492382]

​Navzdory Kadyrově reakci si čečenský vůdce prý myslí, že zajetí není zločin. Je navíc rád, že bojovníci přežili a dokonce tvrdí, že to, že se dostali do zajetí, je do určité míry i jeho vina. Každý válečník ale podle Kadyrova musí i sám přemýšlet nad svými kroky.

"Hodinu před dopadením komunikovali vysílačkou a hlásili, že jim dochází munice. Ale každý válečník musí nejen náhodně střílet, ale nad každým výstřelem přemýšlet, starat se o každý náboj. Uvědomuji si, že je to i moje chyba, že na takovou situaci nebyli dostatečně připraveni a plně nepochopili, že bojovník si má naplánovat náklad munice," dodal v závěru Kadyrov.

K výměně zajatců mezi Ruskem a Ukrajinou docházelo v posledních dnech v několika etapách. Podle šéfa kanceláře ukrajinského prezidenta Andrije Jermaka bylo vyměněno 130 Ukrajinců. Neupřesnil ale, kolik zajatých Rusů propustil Kyjev.

Rusko podle šéfa wagnerovců Prigožina konečně dobylo Bachmut. Ukrajinský prezident tvrzení popírá:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.