KALKULAČKA: Spočítejte si, jak se od ledna zvýší důchody

Ministr práce a sociálních věcí Jurečka v úterý představil výměru lednové valorizace starobních důchodů. Po 1. lednu by měla základní výměra penzí vzrůst o 360 korun, a to všem stejně. 

Lednové zvýšení se týká jak starobních důchodů, tak těch invalidních, vdovských nebo sirotčích. Průměrná výše důchodu bude v novém roce činit 20 693 korun. 

Redakce TN.cz ve spolupráci s webem Peníze.cz připravila kalkulačku, kde si můžete výši důchodu od příštího roku podle nového výměru spočítat: 

Zdroj: Peníze.cz - Valorizace důchodu

Od ledna o vyměřenou částku poroste více než 2,8 vyplácených důchodů. Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) je provádí rovnou, takže nikdo nemusí o nic žádat zvlášť. Výchovné ve výši 500 korun po valorizaci podle Jurečky zůstane stále dál. 

[chooze:article;value:520951]

​Nová valorizace důchodů, kterou schválily obě komory parlamenty a po krátkém otálení na začátku září podepsal i prezident Petr Pavel, se zvýšení v příštím roce ještě nedotkne. Nová pravidla, která mění mimořádné zvyšování důchodů kvůli inflaci, vstoupí v platnost až v roce 2025. Nově se budou penze zvyšovat o inflaci a pouze o třetinu růstu reálných mezd, oproti polovině, jako tomu je nyní. 

V zahraničí si lidé oproti Česku více šetří na důchod, říká ekonom: 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.