Kalousek by se mohl vrátit do politiky. Má o něj zájem jeho bývalá strana

Když Miroslav Kalousek opouštěl po 22 letech Poslaneckou sněmovnu, říkal, že chce dát prostor jiným. Zároveň ale nikdy nevyloučil svůj návrat do vrcholné politiky. A teď to vypadá, že by mohl v příštím roce znovu usilovat o poslanecký mandát.

Dlouhodobě se spekuluje, že by si bývalý ministr financí mohl založit vlastní stranu. O jeho služby má ale zájem i koalice SPOLU a jeho mateřská TOP 09. Vládní strany přitom v nedávných volbách do Evropského parlamentu o Kalouska nestály, teď to vidí jinak.

"On byl na jednom z našich předsednictev a my jsme mu tam vlastně tlumočili, dá se říci, jednomyslně snahu, abychom spolupracovali," sdělila šéfka TOP 09 a předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová. "Nezlobte se, spekulují o tom různí, já o tom spekulovat nechci. Když bych měl o čem informovat, tak bych informoval," reagoval Kalousek.

[chooze:article;value:567710]

Podle politologů se TOP 09 snaží zamezit tomu, aby výrazná postava české politiky založila vlastní stranu, která by mohla oslovovat stejné voliče. "Pokud Miroslav Kalousek uvažuje o vzniku nové strany ještě před sněmovními volbami, tak tím by do značné míry odčerpal hlasy především koalici SPOLU a dalším vládním stranám. Určitě by dokázal nějaké hlasy sesbírat a nejspíš se i do Poslanecké sněmovny dostat," domnívá se politolog Lukáš Jelínek.

Účast Kalouska v koalici může nadělat vrásky na čele ostatním stranám, především ODS. Kalousek totiž kritikou současné vlády nešetří. Naposledy se například opřel do šéfa státní kasy Zbyňka Stanjury (ODS) kvůli rozpočtu a obvinil ho ze lži a popírání vládních slibů. "Myslím si, že někdy je to příliš přísné a příliš přehnané, ale abych kvůli tomu, že je někdo kritický, tak se mu snažil zamezovat vstup na politické kolbiště, to by určitě nebyl můj styl," poznamenal Jan Skopeček (ODS).

Bývalý předseda TOP 09 si dokáže kopnout i do samotné TOP 09. Před několika měsíci například napsal, že kdyby stranu znovu zakládal, dal by do jejích stanov právo zakladatele ji rozpustit. Tento týden zase reagoval na kritiku olympijských her kardinálem Dominikem Dukou. "Být katolíkem je někdy dost velké utrpení. Skoro takové, jako být členem TOP 09," řekl.

[chooze:article;value:550399]

​"Já si myslím, že vidíme na Slovensku nebo Maďarsku dlouhodobě, jak rychle se dá otočit kormidlem a stáhnout zemi na východ. Vnímáme ten společný cíl Andreje Babiše porazit a nikoliv posilovat jako natolik důležitý, že spolu máme tento cíl naplnit," nechala se slyšet Pekarová Adamová.

Právě předseda hnutí ANO byl největším Kalouskovým sněmovním rivalem. "Je zase vožralej jak obyčejně. Zloděj zlodějský, nebudeš mě urážet," řekl před časem Babiš.

Kalousek tehdy na kritiku, že právě on způsobil zrod politika Babiše, reagoval po svém. "Kdyby se tak stalo uškrtil jsem ho bezprostředně na pupeční šňůře," nechal se slyšet Kalousek. Některé z jejich sporů nakonec musely řešit soudy.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.