Karolína s Lucií vychovávají malou holčičku. Rády bychom se vzaly, vzkazují

Karolína a Lucie spolu žijí deset let, před několika měsíci se jejich rodina rozrostla o malou Magdalénu. "My bychom uvažovaly o manželství nejspíš i bez dítěte, ale samozřejmě teď s dítětem je to pro nás o to žhavější téma," sdělila Karolína.

Obě proto mají radost, že uzákonění manželství pro stejnopohlavní páry dali poslanci šanci k dalšímu projednávání. "Samozřejmě budeme rády, když se to dostane dál. Není proč čekat. Společnost je na to podle nás připravená," vzkázala Lucie.

Páry stejného pohlaví zatím mají nárok pouze na registrované partnerství. Zatímco heterosexuální páry mají díky manželství například společné jmění a stejná práva ve vztahu k dětem, páry stejného pohlaví mají podobných možností jen zlomek.

[chooze:article;value:511286]

"Jedná se například o práva v dědění, kdy registrovaný partner je jeden z dědiců, ale i tam má manžel nebo manželka silnější postavení. Nebo se jedná o možnost jednání za toho druhého nebo navštěvování partnera v případě nemoci," vysvětlil advokát Ondřej Preuss.

Podle posledních průzkumů více než polovina Čechů podporuje sňatky stejnopohlavních párů a přibývá i těch, kteří si myslí, že by se práva homosexuálů měla rozšiřovat. Víc než tři čtvrtiny lidí si pak myslí, že by měli mít možnost adoptovat děti svých partnerů.

"Jsme připravení diskutovat o těch jednotlivých parametrech, nelpíme na tom, že se nedá dohodnout nějaká varianta kompromisní. To se tedy může týkat práv rodičovských, tak se to může týkat názvu," sdělila předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

[chooze:article;value:510227]

Podle zmocněnkyně pro lidská práva Kláry Šimáčkové Laurenčíkové je posunutí manželství pro všechny do druhého čtení významným krokem ke svobodné a rovnoprávné společnosti. 

Přestože Sněmovna dala šanci manželství pro všechny, stejně tak naložila s ústavním zakotvením ochrany manželství jako svazku muže a ženy.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.