Kdo bude moci dříve do důchodu? O to, co je náročné povolání, se povede boj

Jedna dobrá a jedna špatná zpráva. Vybrané profese mají mít v chystané důchodové reformě nižší věk odchodu do důchodu. Zároveň ale budou odvádět vyšší důchodové pojištění. "U těchto profesí je zvýšena sazba pojistného důchodového pojištění o 5 % a také v období od sníženého důchodového věku do doby standardního důchodového věku nebude zvyšován důchod za výkon výdělečné činnosti," uvádí materiál ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV).

Zároveň mají mít "těžce manuálně pracující", kteří ve své práci odpracovali 45 let, možnost odejít do předčasného důchodu za výhodnějších podmínek.

"Při předčasném odchodu do důchodu se trvale snižuje výše důchodu. Dnes se za každých 90 dnů předčasnosti důchod sníží přibližně o 300 Kč. Při odchodu o 2 roky dříve jde přibližně o 1 420 Kč. Nově bude po odpracování 45 let při odchodu do předčasného důchodu toto krácení pouze poloviční (tedy přibližně o 710 Kč)," píše k návrhu materiál MPSV.

Redakce TN.cz oslovila MPSV s dotazem na konkrétní podrobnosti. "Problematika náročných profesí v kontextu důchodové reformy bude ještě předmětem jednání mezi MPSV a Ministerstvem zdravotnictví. Shodujeme se na tom, že konečná úprava by se měla opírat o současnou kategorizaci prací (hlavně 3. a 4. kategorie)," reagoval mluvčí MPSV Jakub Augusta.

"Cílem je, aby se transparentně přihlíželo k fyzické náročnosti konkrétní profese. Obecně by mělo jít o pracoviště, kde náročné prostředí nelze kompenzovat například jinými pomůckami, takže mluvíme třeba o místech se zvýšenou teplotou nebo s velkou fyzickou zátěží. Mechanismus vztahující se k počtu odpracovaných směn by měl zůstat zachován," doplnil Augusta. Dřívější odchod do důchodu a pravidla pro předčasné důchody u náročných profesí mají nabýt účinnosti v lednu 2025.

[chooze:article;value:504975]

Změny jsou ohlášené, seznam ale zatím neexistuje

Zatím ale neexistuje žádný seznam náročných profesí, ani nejsou jasné přesné podmínky, podle kterých by se mohly takovéto profese vybírat. Zda se bude jednat pouze o fyzicky náročné práce, nebo tam budou nakonec zařazeny i duševně náročné a extrémně stresující povolání, či budou i nějaké další podmínky, není jasné.

"Z pohledu ČMKOS se rozhodně jedná o profese, které jsou zařazeny do třetí a čtvrté kategorie rizika. To znamená profese, kde ani ochranné pomůcky nemohou eliminovat vliv prostředí. To se projevuje dlouhodobě, v některých případech to může znamenat i zkrácení života zaměstnance. Mohou to být dřevorubci, slévači, formíři a modeláři ve slévárnách, ale také lidé, kteří se pohybují ve vysokých výškách včetně práce v letectví, dále ti, kteří pracují pod vodou či ve vyšším, než je atmosférický tlak. Těch rizik je celkem 13," uvedl předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula.

Že by se neměla náročnost povolání posuzovat jen podle fyzické náročnosti, upozorňuje například ekonomka se zaměřením na pracovní trh Linda Kunertová: "Je důležité nezapomenout, že to, jak pracujeme, se mění, a svou roli v dnešním světě hraje i duševní náročnost, stresovost, ale i třeba intenzita vykonaných úkonů v daném povolání. Ač by to mnohé mohlo překvapit, učitelství je příklad profese, které za poslední dekády zintenzivnělo nejvíce a kde dochází k abnormálnímu množství burnoutů (vyhoření, pozn. red). Je tedy třeba přihlédnout i k jiným faktorům náročnosti, než jen manuální obtíže."

"Jsem zvědavá na to, co to ministerstvo zdravotnictví dá dohromady, a jak to odůvodní, na základě jakých parametrů. Jestli podle škodlivosti pro zdraví, těžšího prostředí či manuální náročnosti. Možných hledisek, podle kterých by se to dalo specifikovat, je zcela jistě více," poznamenala předsedkyně Rady seniorů Lenka Desatová.

[chooze:article;value:504798]

Předčasné důchody

Co se týče úlev pro předčasné důchody u náročných profesí, zatím se neví, zda se to bude vůbec týkat stejných povolání. Doba studia se totiž nemá počítat do celkové doby zaměstnání, což by znamenalo znevýhodnění pro vysokoškoláky.

"Pokud nebude zahrnuta doba studia do těch vyloučených dob, tak se dostává do situace, že ani nebude schopen se vůbec do takové kategorie dostat. Ty návrhy nejsou v pořádku, v mnohých případech jdou proti sobě. To všechno se bude muset řešit," zdůraznil Středula.

[chooze:poll;value:26b9f94c90257623854db4f57a6d8500aaba1c79;layout:tn_nova]

Kontroverze

Odborníci obecně očekávají tuhý boj o to, která povolání budou zařazena a která nikoliv, diskuze tak patrně bude zdrojem různých kontroverzí a kritik. "To se dá bohužel rozhodně očekávat, stejně jako jsme to mohli zaregistrovat u kauzy tichého vína. Proto je důležité vést o takto zásadních reformách širokou společenskou diskuzi, a nenechat podobná rozhodnutí tvořit jen za zavřenými dveřmi nministerských kanceláří. Abychom neměli nakonec na stole místo seznamu náročných profesí seznam největších lidovců," upozornila Kunertová.

Panují zde určité obavy, aby některé skupiny zastupující určitá povolání nechtěly situace zneužít. "Mám zprostředkováno, že se některé skupiny už těšily do předčasného důchodu, a hned druhá otázka byla 'a můžeme pracovat dál' nebo 'můžeme si přivydělat'," vyložila Desatová.

"Není možné, aby si každá profese 'vylobbovala náročnost', proto se bude jednat pouze o osoby, které prokazatelně pracují v náročných profesích a u kterých není možné rizika eliminovat speciálními pomůckami," uvedl ve svém komentáři k reformě důchodů ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

O tom, že bude kolem situace s výběrem náročných profesí haló, se podle Desatové vědělo už dlouho, a to v době, kdy šel do Sněmovny návrh na zavedení výchovného. "Už tam původně byly zmíněné náročné profese. Pak se to smrsklo na integrovaný záchranný systém právě z toho důvodu, že se zjistilo, že žádný katalog náročných profesí, ani smysluplné rozdělení, které by se dalo zdůvodnit a vysvětlit, neexistuje. Tím se ztratily tři nebo čtyři roky. Na té katalogizaci se mohlo dělat už mnohem dříve," prohlásila Desatová.

Podívejte se na rozhovor s ekonomem Vladimírem Bezděkem k důchodové reformě:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.