Kdo chce, práci má. Bez cizinců se neobejdeme, míní experti

I přes to, že je v Česku dostatek volných pracovních míst, tedy více než 280 tisíc, Čechům se na některých pozicích příliš pracovat nechce. "Často je to práce, která je fyzicky náročná, není příliš atraktivní nebo třeba jenom sezónní, o tu Češi skutečně příliš zájem nemají," sdělil ředitel personální agentury Randstad Martin Jánský.

"Každý Čech, který chce pracovat a potřebuje pracovat, tak už pracuje, a stejně to nestačí," upozornil ekonom Petr Bartoň. Pro náš pracovní trh jsou proto důležití cizinci, a to hlavně proto, že obsazují právě ty méně oblíbené pozice.

"Je to celé spektrum oborů, od těch méně kvalifikovaných, jako je stavebnictví, výroba a logistika, po ty komplexnější, jako jsou služby. Pak samozřejmě máme i spoustu zdravotních sester, pečovatelek v sociálních službách," vysvětlil výkonný ředitel Unie zaměstnavatelských svazů Vítek Jásek.

V Česku v současné době pracuje více než 900 tisíc cizinců, z nich 270 tisíc tvoří Ukrajinci a 212 tisíc Slováci. A sousedé jsou na tom podobně. V Polsku pracuje více než milion cizinců a většinu tvoří Ukrajinci.

[chooze:article;value:516861]

"My potřebujeme tu škálu daleko širší, než jenom přivážet nové a nové cizince, protože to samozřejmě zase má obrovské dopady do infrastruktury, do potřeb nových míst ve školách, školkách, protože si musíme uvědomit, že nechodí jen ti cizinci, ale i jejich rodiny," řekla ředitelka odboru integrace na trh práce ministerstva práce a sociálních věcí Anna Brabcová.

Pokud se podíváme do zámoří, tak ve Spojených státech je zhruba 30 milionů cizinců. 15 milionů tvoří Hispánci a 7,5 milionu Asiaté. V Kanadě je zhruba půl milionu cizinců. Nejčastěji tam pracují Indové (118 095), Číňané (31 815) a Afghánci (23 735).

Kanada také každoročně zvyšuje i takzvanou imigrační kvótu, podle které by v roce 2024 měla země přijmout až 451 tisíc lidí ze zahraničí.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.