Klidu zbraní během olympiády by mohlo Rusko zneužít, míní Zelenskyj. Výzvu k příměří odmítá

O tom, proč nehodlá přistoupit na tradici antických olympijských her promluvil v pátečním rozhovoru pro agenturu AFP. Ukrajinský prezident v něm uvedl, že výzvu k příměří vznesl během jejich rozhovoru francouzský prezident Emmanuel Macron. Na to mu měl Zelenskyj odpovědět: "Buďme upřímní. Emmanueli, já tomu nevěřím".

Své obavy zdůvodnil tím, že neexistují záruky, že Rusko nevyužije této doby k přesunu sil na Ukrajinu a řekl: "Především Putinovi nevěříme. Jsme proti jakémukoli příměří, které nahrává nepříteli," dodal Zelenskyj.

[chooze:article;value:520993]

Ruský prezident Vladimir Putin v pátek rovněž naznačil, že Moskva také nebude podporovat myšlenku příměří během letních her v Paříži. Na otázku, zda během návštěvy Číny Macronův nápad podporuje, Putin odpověděl: "Myslím, že tyto olympijské zásady, včetně 'olympijského příměří', jsou velmi správné, nicméně současní mezinárodní sportovní funkcionáři sami porušují zásady olympijské charty."

https://twitter.com/AFP/status/1791615026119299333

Putin obvinil sportovní orgány, že svým počínáním nedovolují jejich sportovcům vystupovat na hrách s ruskou vlajkou, praporem a jejich národní hymnou. "Dopouštějí se vůči nám přestupků a požadují po nás plnění. Vážení přátelé, takhle se daleko nedostaneme. Takto se ještě nikdo nedohodl," prohlásil Putin.

Při hlasování valného shromáždění OSN o rezoluci týkající se dodržování příměří v době konání letních olympijských her v Paříži loni v listopadu se Rusko jako jeden ze dvou státu zdrželo hlasování. Návrh byl tehdy schválen drtivou většinou 118 hlasů, přičemž se zdrželo jen Rusko a Sýrie.

Macron v pátek zopakoval svou představu olympijského příměří, podle níž by během her Rusko ukončilo své současné operace na Ukrajině. Minulý týden poděkoval čínskému prezidentovi Si Ťin-pchingovi za to, že během olympijských her v Paříži podpořil myšlenku příměří ve všech konfliktech včetně Ukrajiny.

Europoslanci bojují proti účasti Ruska a Běloruska na olympiádě. Zatím marně (5/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.