Klimaaktivisté v Německu pronikli na dvě letiště. Jinde do nich najížděl kamion

Protestující z uskupení Poslední generace ve středu odpoledne zablokovali dopravu na okruhu Heinrich-Heine-Ring ve Stralsundu na severovýchodě země. Netrvalo ale dlouho, než se k nim dostali rozzlobení řidiči aut a kamionů. Jednačtyřicetiletý šofér nedlouho po jejich záboru silnice vystoupil z kamionu a napadl pěstí dva lidi sedící na zemi. Jednoho z nich pak odvlekl na okraj silnice. Ten se ale rychle vrátil na místo.

Potom se naštvaný jednačtyřicetiletý řidič vrátil do auta a najel do jednoho aktivisty, kterého chvíli táhl po silnici. Záběry přihlížejících zveřejnila televizní stanice NDR. Podle německého policejního mluvčího řidič po útoku utekl, zhruba po půlhodině se ale sám přihlásil na policejní stanici v městě Grimmen, doplňuje deník Bild. Strážníci mu na místě odebrali řidičský průkaz a začali ho vyšetřovat pro ublížení na zdraví. 

"No oni nemusí jet do práce!" ozývá se z úst čekajících řidičů na nahrávce směrem ke klimaaktivistům. Ty vyšetřují státní orgány, protože porušili pravidla nahlášeného shromáždění. "Pořadatel nezajistil, aby se protestující pohybovali jen v pravém jízdním pruhu," vysvětlil pro Bild policejní mluvčí. 

Zpoždění a rušení letů kvůli protestům 

Demonstrace aktivistů ale nebyla tento týden poslední. Ve čtvrtek ráno podle webu Deutsche Welle na několik hodin zablokovali dráhu na německých letištích v Hamburku a Düsseldorfu. 

"Z bezpečnostních důvodů je v současné době letový provoz pozastaven, protože do prostor letiště se dostaly nepovolané osoby," informovalo ráno vedení hamburského letiště. Několik lidí se tam pak přilepilo přímo na letištní plochu. Letiště kvůli tomu během několika hodin muselo posunout, odklonit nebo zrušit 46 letů. 

[chooze:article;value:509565]

Stejně tomu bylo i v Düsseldorfu, kde se na přistávací plochu přes bezpečnostní plot dostalo sedm lidí. Zásahové jednotky pomohly obnovit provoz na obou letištích až před desátou hodinou ranní. 

Protestující uvedli, že jejich cílem je upozornit na rostoucí počet cestujících v letadlech, které způsobují zvyšování emisí skleníkových plynů a oteplování klimatu. Na jejich protesty ale reagoval spolkový ministr dopravy Volker Wissing, který spolek Poslední generace obvinil z toho, že přispívá k rozdělování společnosti a poštvává proti sobě lidi tím, že "ničí jejich dlouho očekávané dovolené." 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.