Klíšťata přenáší alergii na maso, varují vědci. Nemocní můžou být i v Česku

Stále více lidí v Americe je prokazatelně alergických na červené maso. Podle Středisek pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) touto alergií v USA trpí asi 450 tisíc lidí. Mnozí z nich o tom přitom nevědí. Vzhledem k tomu, že ji vyvolává svým kousnutím klíště, nemocných může ještě přibývat.

Podle dosavadních informací alergii způsobuje hlavně kousnutí klíštětem americkým, které se vyskytuje v Mexiku a na jihu a východě USA. I CDC ale přiznává, že ji mohou vyvolat také jiné druhy, nejspíše i klíště obecné žijící v Evropě. Nasvědčují tomu mimo jiné zprávy z Velké Británie, kde hlášení alergie také přibývá.

Jedním z nakažených je i 28letý Christopher Goldman, u nějž alergii vyvolalo klíště, které jej kouslo loni v prosinci. Vzhledem k silným imunitním reakcím je z něj od té doby přísný vegan z donucení. Zbavil se veškerých živočišných produktů a nosí výhradně oblečení schválené pro vegany.

[chooze:article;value:496190]

"Probudil jsem se s intenzivním svěděním a bylo mi hrozné horko. Má kůže byla sytě rudá a měl jsem kopřivku po celém těle," popsal pro Sky News silnou alergickou reakci, která jej málem stála život.

Podle vědců z Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích existují důkazy, že alergii klíšťata vyvolala i ve střední Evropě. Odkazují se přitom na německý výzkum, který ukázal, že se alfa-gal alergie ve zvýšené míře vyskytuje u zaměstnanců v lesnictví a lovců, tedy u lidí, kteří se často pohybují v lesích a přicházejí s klíšťaty do pravidelného kontaktu.

Alergii vyvolává cukr jménem alfa-gal. Ten se nachází v mase většině savců (s výjimkou např. člověka), ale také ve slinách klíšťat. Když se pak takové klíště zakousne do člověka, vyplaví mu alfa-gal do krve, kde si na něj tělo začne vytvářet protilátky. Pokud je jich dost, může příště kontakt s tímto cukrem vyvolat imunitní reakci, například při konzumaci masa.

[chooze:article;value:513630]

Mezi projevy alergie patří závratě a nevolnost, včetně zvracení, střevní potíže, poruchy trávení, bolesti žaludku, průjem, kašel, problémy s dýcháním, vyrážka a otoky krku, jazyka či očních víček. Příznaky se běžně objevují 26 hodin po konzumaci masa nebo jiných produktů obsahujících alfa-gal, což můžou být také mléčné výrobky nebo želatina.

Míra reakce se může lišit. Někdy k ní nemusí dojít vůbec, jindy může vést i k anafylaktickému šoku a ke smrti.

Pozor na přemnožené komáry a klíšťata. Fungují proti nim i zaručené babské rady:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.