Kluzký chodník i pád sněhu ze střechy. Kdo nese odpovědnost za škody? PŘEHLED

Přívaly sněhu působí v zimě starosti nejen silničářům, ale také majitelům nebo správcům domů. Na střechách budov se totiž kupí mnohdy i velké množství sněhu, při poklesu teplot navíc vznikají rampouchy.

Při zvýšení teplot však sníh i led začnou tát a ze střech padat. Právě to může být nebezpečné jak pro chodce, tak i auta stojící podél domů. "Majitel musí zajistit bezpečnost svého objektu, aby případné masy sněhu padající ze střechy domu nezpůsobily škodu na majetku nebo zdraví. Největším rizikem pak jsou rampouchy a zmrzlé sněhové plochy, které mohou vážit i desítky kilogramů," popsal Jan Dzúr ze společnosti Kärcher.

[chooze:article;value:478503]

Právě vlastník nemovitosti nebo správce zodpovídá za zabezpečení střech i dalších částí budovy. Na majiteli je rovněž případná právní odpovědnost za způsobené škody na majetku nebo zranění.

Je proto nutné si ve chvíli, kdy se na střeše nachází velké množství sněhu, objednat soukromou firmu nebo se obrátit na technické služby kvůli odklizení. "V případech rozsáhlé kalamity, kdy nejenže hrozí velké nebezpečí, ale je i riskantní jakýkoli neprofesionální zásah, tak zasahují i hasiči. A při opravdu extrémní kalamitě může zasahovat i armáda," doplnil Dzúr.

Majitel je navíc zodpovědný za schody do domu i prostor před vstupem. "Jedná se o prostor, se kterým se dostane osoba při východu z objektu poprvé do kontaktu. A ten musí být uklizen tak, aby byl bezpečný a zbavený sněhové pokrývky a náledí," upozornili odborníci.

Úklid chodníků

Města a obce jsou podle platného zákona z roku 2009 z valné většiny vlastníky chodníků. "Patří tak mezi jejich povinnosti zajistit odklízení sněhu či zmírnění závad ve schůdnosti," řekl Dzúr.

[chooze:article;value:476432]

Například v Praze má údržbu chodníků na starost zpravidla Technická správa komunikací hl. m. Prahy (TSK). Některé městské části si však schůdnost zajišťují samy. "Pokud člověk uklouzne na chodníku, tak musí kontaktovat toho, kdo jej má ve správě a zajišťuje jeho úpravu. V Praze se jedná o správu komunikací," uvedl mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman.

Podle odborníků je však jiná situace v případě chodníku, který vede k domu. Za ten odpovídá jeho vlastník. Může jít o obec, ale také soukromého majitele, firmy či bytové družstvo.

Odškodnění

V případě škody by lidé měli okamžitě vše nafotit. "A to nejen místo události, ale i stav objektu a samotné poškození, ať už se jedná o škodu na majetku, nebo zranění," radí odborníci.

Je nutné si zapsat také čas události a vzít si na případné svědky kontakt. Pokud jsou škody nebo zranění vážnější, je potřeba se obrátit na policii, která vyhotoví oficiální záznam. Událost by poté lidé měli nahlásit pojišťovně.

První sníh aktuální zimní sezony padal na Šumavě už v září. Podívejte se na záběry:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.