Koalice chce legalizovat prodej marihuany. Lidovci jsou ale proti

Konopí pěstované pro vlastní účely by nově mohlo mít místo 1 % povoleného obsahu THC až 18. Povolených by bylo i více odrůd než doposud. Na jednu osobu by bylo možné pěstovat tři rostliny.

O takových pravidlech se teď baví koalice. "Je to jistá věc, že to samopěstování bude," uvedla Jana Michailidu (Piráti), členka Rady vlády pro koordinaci politiky v oblasti závislosti.

"Není žádnou hezkou vizitkou naší země, abychom měli ve vězení lidi, kteří si pěstovali jenom takzvaně pár kytek," dodala poslankyně Eva Decroix (ODS).

Kromě povolení samopěstování konopí ale chce jít většina stran koalice ještě dál a za určitých podmínek legalizovat i jeho prodej. "Ne všichni jsou schopni, třeba v městských bytech, si to pěstovat. Mají zájem si to koupit, takže řešíme distribuční místa," vysvětlila poslankyně.

[chooze:article;value:561534]

Pro jsou i další strany. "Určitě jsme ochotni se o tom bavit, jsme tomu otevřeni," řekl předseda poslaneckého klubu Jan Jakob (TOP 09). "My bychom si dovedli představit přísně regulovaný prodej v kamenných prodejnách," sdělila poslankyně Michaela Šebelová (STAN).

"Skrze celou Sněmovnu máme širokou shodu na tom, jak vypadá ten návrh prodejen psychomodulačních látek, které už budou existovat a budou pod velkou kontrolou. Nebudou do nich moci vstupovat děti a mladiství a nebudou moci mít žádný marketing na ty produkty. Podle mě by bylo výhodné ty prodejny využít," myslí si Michailidu.

Podle návrhu, který má teď koalice na stole, by se prodej vázal na občanku. Maximálně by bylo možné si za měsíc koupit 30 gramů marihuany. Vidle do jednání ale hází KDU-ČSL.

[chooze:article;value:560553]

"Já si skutečně nemyslím, že by stát měl dealovat marihuanu. I v těch státech, kde se to kontrolovaně uvolnilo, je příliš malá zkušenost na to, abychom to mohli hodnotit. Ale odborníci říkají, že ta míra rizika, že to bude mít negativní dopady na duševní zdraví, tady je," sdělil místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL).

"Chtěli bychom, aby měl stát z prodeje konopí také nějaké příjmy. Což je něco, co lidovci také chtějí. Minimálně od pana poslance Bartoška jsou tam požadavky na navýšení rozpočtu pro adiktologické služby a já si myslím, že zdanění konopí je ideální cesta," řekla Michailidu. Podle Bartoška je ale nejlepší prevence. "Nejlepší je na prevenci vzít peníze například ze spotřební daně na alkohol," zdůraznil.

Lidovci se přitom dlouhodobě tvrdě staví například i proti zavedení spotřební daně na tiché víno. Státní rozpočet tím podle analýz přichází až o čtyři miliardy korun ročně.

[chooze:article;value:561273]

Na to, jak se k rozvolnění legislativy ohledně pěstování konopí staví diváci TV Nova, jsme se ptali v Ústí nad Labem a Jihlavě. Zatímco někteří byli pro, jiní s ním nesouhlasili. Někteří pak nedokázali záležitost posoudit – s marihuanou totiž vlastní zkušenost nemají.

"Drobný prodej bych povolil, ale zase bych to nehrotil do nějakých extrémů. Kouření také není zakázané a nikdo to nějak extra nepostihuje," řekl nám jeden z dotazovaných diváků. "Není důvod to pro všechny dávat," myslí si další.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.