Kolaps a ledová smršť. Meteoroložka řekla, kdy a jak udeří polární vír na Česko

Kolaps polárního víru způsobí prudké ochlazení na celé severní polokouli. Proces jeho rozpadu začal tento týden a bude probíhat po několik následujících. 

"Znamená to, že ve výšce 30 kilometrů, kde jsou standardně teploty okolo −60 stupňů Celsia, v současné chvíli dochází k velmi výraznému oteplování. Ty teploty by se tam v průběhu tohoto týdne měly dostat až na 0 stupňů. Zřejmě dojde k deformaci a rozpadu polárního víru na dvě jádra," vysvětlila ve vysílání TN Live meteoroložka Dagmar Honsová.

Vír s největší pravděpodobností ovlivní počasí v celé Evropě, Česko nevyjímaje. "Potom záleží na tom, kam se posunou, protože ve chvíli, kdy se tato polární cirkulace, která normálně uzamyká ten velmi studený polární vzduch, začne rozpadat, klidně se může dostat do mírných zeměpisných šířek. Pokud se tak stane, čekají nás v Česku nejchladnější dny z celé zimy. Toto období většinou trvá poměrně dlouho a většinou je doprovázeno sněhovou pokrývkou," pokračovala Honsová.

[chooze:article;value:485970]

Podle aktuálních modelů půjdou rtutě teploměrů výrazně pod nulu ve druhé polovině února. "Než se ten studený vzduch rozlije a začne počasí ovlivňovat ve střední Evropě, máme ještě na přípravu několik týdnů. Není to tedy otázka dnů, v nejbližší době se nemusíme obávat vpádu polárního vzduchu. Co budeme řešit na území Česka v příštím týdnu, bude vichřice. Další týden bude pořádně větrný," doplnila expertka na počasí.

Výstrahu před silným větrem ani předběžné varování ale Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) zatím nevyhlásil. Upozorňuje však na vydatné sněžení, které má trvat od příštího úterý do čtvrtka.

Není to zdaleka poprvé, co rozpad víru udeří i v tuzemsku. "Možná si diváci vzpomínají na leden 2021. Tenkrát došlo k velmi výraznému kolapsu polárního víru a dny byly ledové, nejvyšší teploty nestoupaly nad bod mrazu," uzavřela Honsová.

Česko trápí ledovka. Desítky lidí po pádech skončilo v nemocnici:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.