Konec čtyř dávek, větší kontroly školáků. Jurečka oznámil zásadní změny

Změny se mají týkat asi milionu lidí. "V této revizi se soustředíme na čtyři nejčastěji vyřizované dávky," oznámil Jurečka. Systém podle něj v současnosti dost nemotivuje k tomu, aby si nezaměstnaní našli práci.

Přídavek na dítě, příspěvek na bydlení, příspěvek na živobytí a doplatek na bydlení se spojí do jedné dávky. "Propojením dokážeme efektivněji zacílit na konkrétní domácnost a zaměřit se na její situaci," míní Jurečka.

Zároveň odstraní takzvané body zlomu. "Budou tady rozprostřené překryvy mezi příjmy a podporou. Vytváříme systém, který bude motivující," dodal. U příjemců má stát kontrolovat i školní docházku dětí.

[chooze:article;value:533146]

"Pracovat se musí vyplatit," prohlásil Jurečka. Například rodina se čtyřmi dětmi, která potřebuje pomoct dávkami, ale zároveň pracuje, by měla dostat 15 725 korun místo současných 10 873.

Rodina s dvěma dětmi, která zatím pobírala jen příspěvek na bydlení, by nově měla dostat jednu vyšší dávku. Místo 3 171 by jim tak stát měsíčně posílal 6 344 korun. 

"Pokud klient nebude spolupracovat, nebude se chtít zapojit ani jako uchazeč o zaměstnání, nebude chtít práci získat, v novém systému nebude mít výši podpory, kterou má dnes," řekl Jurečka. Naopak rodina, která pracuje a má příjmy okolo 20 tisíc korun, má dostat vyšší dávky. O asi 500 korun více by podle modelového příkladu měly získat i matky samoživitelky, o asi tisícovku senioři.

[chooze:article;value:538591]

Do meziresortního připomínkového řízení se má návrh dostat v březnu. Platit má revize od příštího roku. Ostatní dávky mají zůstat nezměněné.

Změny podle ministra pomohou omezit, či dokonce úplně zastavit zneužívání dávek. Půjde o největší změnu v této oblasti za posledních 30 let," avizoval resort.

"Cílem nového systémové řešení je zajistit cílenější pomoc, lépe podpořit rodiny a ocenit práci," tvrdí ministerstvo.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.