Konec extrémních cen potravin? Ministr a šéf úřadu mají plán proti drahotě

V úterý po poledni se setkal Výborný s Mlsnou v Poslanecké sněmovně a budou řešit zdražování potravin. Šéf antimonopolního úřadu od něj zjistil, co všechno řešili na pondělní schůzce Výborný s šéfem Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáše Prouzy.

Od posledního jednání se pouze jednotlivé strany dohadují, kdo za to může. Vzájemně se obviňují zemědělci, výrobci, obchodníci, vláda. Ale řešení stěžejního problému, jako je zdražování potravin, je v nedohlednu.

"Shodli jsme se na tom, že úřad přijde s legislativním návrhem do poloviny ledna, co by umožnilo více ingerovat (zasahovat, pozn. red.) do více trhů, protože jsme limitováni právní úpravou," oznámil Mlsna.

[chooze:article;value:532573]

"Bavili jsme se o tom, jestli nestojí za to bavit se o nepřiměřených ziscích, jakožto o nějakém důvodu, kvůli kterému by bylo možné regulovat soutěžním právem," řekl. "Také mít možnost nepovolit fúzi nebo zasáhnout do řízení o fúzích s uloženými závazky či případně danou fúzi nepovolit, byť nedosáhne daný spojující se soutěžitel dominantního postavení," dodal. Tyto kroky připraví během měsíce a pak je přeloží ministrovi.

"Je potřeba, aby začal využívat všechny nástroje, které má k dispozici," řekl o úřadu Výborný. "Myslím si, že je málo sektorových šetření, měly by být častější," dodal. Vadí mu, že ještě nejsou výsledky šetření o cukru.

"Chceme udělat maximum pro to, abychom podpořili konkurenci," avizoval Výborný. V Česku jsou podle něj v potravinářském sektoru oligopoly. Právě s tím by měly pomoct změny v oblasti fúzí. Další kroky má navrhnout expertní skupina. 

[chooze:article;value:532395]

"Pokud tady máme obchodní přirážky ve stovkách procent, tak jsme za hranou," upozornil. Proto by se v budoucnu mohly regulovat nadměrné zisky.

Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) nedávno řekl, že v některých zemích úřady pokutují firmy za to, že se řetězce předem dohodnou na zdražení. To pak pokutuje antimonopolní úřad. Vláda nevidí k navýšení cen žádný důvod. Zatímco obchodníci, zemědělci i zpracovatelé ano. Na vině jsou prý vysoké ceny energií a zrušené dotace pro zemědělce.

ROZHOVORY: Konec extrémních cen potravin? Ministr a šéf úřadu mají plán proti drahotě:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.