Konec roztržek Hradu a vlády? Podle politologů bude chtít být Pavel aktivní prezident

Dosluhující hlava státu měla často problém se jmenováním ministrů a upřednostňovala dobré vztahy s Čínou a Ruskem, i když to se po vypuknutí války na Ukrajině změnilo. Nyní se zdá, že budou vztahy Hradu a Strakovy akademie harmoničtější.

Návštěva premiéra Petra Fialy (ODS) ve volebním štábu příštího prezidenta leccos napovídá. Oba ve společném prohlášení uvedli, že chtějí spolupracovat.

[chooze:article;value:486993]

​"Přišel jsem poblahopřát, Petr Pavel získal velmi silný mandát. Pokládám za důležité, aby prezident, předseda vlády a další ústavní činitelé spolu pravidelně komunikovali. Musíme to dělat ve prospěch České republiky," uvedl předseda vlády.  

"Pana Pavla jsem také volil, hlavně je důležité, že reprezentuje hodnoty, které jsou podstatné pro dobrou budoucnost České republiky," dodal Fiala.

Petr Pavel ale dříve uvedl, že absolutní bianco šek vládě vydávat nebude a vyhrazuje si možnost kabinet kritizovat.

Ani politolog Tomáš Lebeda se nedomnívá, že vztahy dvou z nejvyšších ústavních činitelů budou vždy jistojistě harmonické. "Dovedu si představit situace, ve kterých bude mít nový prezident s vládou konflikty. To, že oni budou vždy za jedno, se snažil podsunout jen Andrej Babiš. Prezident samozřejmě může mít na mnoho věcí odlišné názory," uvedl Lebeda.

[chooze:article;value:486882]

​"Pevně doufám, že nová hlava státu nebude mít ambici vládnout a zasahovat do vládní politiky, ani nebude chtít vládě komplikovat život. Ale bude respektovat Ústavu ČR i principy parlamentní demokracie," dodal politolog.

A připomněl, že prezident může navštěvovat jednání vlády nebo si zvát na konzultace jednotlivé členy kabinetu či vetovat zákony, které vzejdou z vládní dílny. Prezidentské veto ale může Poslanecká sněmovna přehlasovat, jak jsme byli svědky i v posledních měsících.

Sporná je též v úvodu zmíněná otázka nejmenování ministrů. Jejich jména navrhuje hlavě státu premiér. V poslední době Miloš Zeman odmítl uvést Petra Hladíka (KDU-ČSL) na post ministra životního prostředí.

Vadilo, že v brněnské kanceláři Hladíka navštívila policie kvůli vyšetřování korupční kauzy s přidělováním bytů. Petr Pavel ale prohlásil, že by v takové situaci vyšel předsedovi vlády vstříc a Hladíka jmenoval. Podle politologa Josefa Mlejnka je takový postup v pořádku. "Kdyby Miloš Zeman nekončil, tak už má možná na krku kompetenční žalobu," vysvětlil.

"Prezident podle Ústavy ČR rozhodně není tím, kdo by měl vládě komplikovat práci. On je naopak tím, kdo má v souladu s kabinetem postupovat. S Petrem Pavlem nás nejspíš nečekají situace, kdy bude prezident obviňován z porušování Ústavy," uvedl Mlejnek. 

Politolog předpokládá, že Pavel bude aktivní hlavou státu. "On dostal rekordní počet hlasů. Uvědomuje si, že od něj lidé očekávají, že nebude jen tím, kdo klade věnce," dodal Mlejnek

Petr Fiala přišel poblahopřát nově zvolenému prezidentovi Petru Pavlovi:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.