Konec střídání časů je v nedohlednu. Poslanci tlačí na EU, aby to vyřešila. ANKETA

Noc ze soboty na neděli bude o hodinu kratší – 26. března se ve 2:00 čas posune o hodinu dopředu, tedy na 3:00. Pro ty, kteří v neděli vstávají do práce, to není příjemná zpráva, změna jim totiž ubere hodinu spánku. Světlo ale bude večer déle a v létě nás sluníčko nebude budit už v časných ranních hodinách.

Mnohým lidem střídání času ale nevyhovuje – představuje totiž zátěž pro jejich biorytmus. Jedni volají po tom, aby se letní čas ustálil, jiní chtějí, abychom měli pouze ten "zimní", který je přirozený. Jedná se o dlouhodobý spor, který zatím nemá vítěze.

[chooze:article;value:493641]

​Debata o ukončení střídání času se před lety rozhořela i na úrovni Evropské unie a definitivní rozhodnutí už jsme měli téměř na dosah. Před čtyřmi lety, na jaře roku 2019, Evropský parlament schválil legislativní návrh, podle kterého se měl čas od roku 2021 přestat měnit. O výběru časového pásma si měly rozhodnout členské státy.

K tomu ale nedošlo, diskuze nakonec vyšuměla. Finální rozhodnutí dosud stále nepadlo a v nejbližší době zřejmě ani nepadne. To potvrzuje i europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL). "Debata o střídání letního a zimního času je na bodu mrazu. Bohužel," sdělil redakci TN.cz.

"Před necelými 14 dny jsem vyzval dopisem Evropskou komisi, aby zahájila kroky, které povedou ke zrušení střídání obou časů. Neustálé změny kritizují odborníci a štvou také občany v zemích EU. K dopisu se připojilo 42 dalších kolegů z různých frakcí," prozradil. Důvodem, proč se v Unii toto téma přestalo řešit, byla pandemie covidu a následně válka na Ukrajině, které zamávaly s žebříčkem priorit.

[chooze:poll;value:5c877b73d8161328f37d1dd39dc1c45b31bea962;layout:tn_nova]

Další krok je teď na straně samotných členských států. Najít shodu je ale nelehký úkol, část zemí chce totiž zimní čas, část letní. "Z mého pohledu by mohlo jít o kompromis, kdy by se čas posunul o půl hodiny. Vyšlo by se tím vstříc oběma táborům a spokojeni by byli i občané EU," navrhuje možné řešení Zdechovský.

Než ale padne finální rozhodnutí, několik změn času si ještě budeme muset odbýt. "Věřím, že pokud komise téma vrátí na stůl a přijde s platformou, která přiměje státy o konci zrušení střídání času konstruktivně debatovat, může se to povést do dvou let," domnívá se Zdechovský.

[chooze:article;value:495536]

​Další střídání nás čeká 29. října. Pro mnoho lidí to opět bude znamenat několikadenní komplikace při usínání a vstávání. Kvalitní spánek je přitom zásadní pro naše fungování. Podle odborníků tělo raguje na nedostatek spánku už po 24 hodinách jako na jedno promile alkoholu v krvi.

"Spánkový deficit negativně ovlivňuje naše tělo i mysl. Dlouhodobě vede k oslabení imunity, zvýšenému ukládání tělesného tuku, problémům s pamětí, ale i k hypertenzi a většímu riziku onemocnění cukrovkou druhého typu," vysvětluje revizní lékařka Vojenské zdravotní pojišťovny Kristina Slavíková. 

O zrušení změny času jednal Evropský parlament už před čtyřmi lety. Podívejte se na reportáž TV Nova (03/2019):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.