Konflikt před Sněmovnou: Pustili se do sebe odpůrci dohody s USA a motorkáři

[chooze:gallery;value:31935]

​Na Malostranském náměstí v Praze se v úterý sešli demonstranti v čele s předsedkyní KSČM Kateřinou Konečnou. Vadí jim obranná dohoda s USA. Lidé si přinesly české, komunistické i ruské vlajky.

Přijeli ale také podporovatelé dohody. Ti na svých motorkách protest narušovali a hádali se s demonstranty. Kromě živé diskuze a hádek došlo i k postrkování. Jeden z demonstrantů strčil do motorkáře. Na místě byli policisté s antikonfliktním týmem.

"Máme informace o tom, že je nahlášená demonstrace přerušována túrováním motocyklů, a na místě jsme vše prověřovali," sdělil TN.cz policejní mluvčí Jan Rybanský. Okolo 17:30 lidé začali místo demonstrace postupně opouštět.

[chooze:article;value:489615]

Obranná dohoda s USA je smlouva, kterou schválila na konci dubna vláda. Musí ještě projít Parlamentem a podléhá i ratifikaci prezidenta. Demonstranti se obávají, že uzavření smlouvy bude znamenat pobyt amerických vojáků na českém území. 

"Jejím účelem je nastavit obecné podmínky pro případné působení amerických vojáků v ČR, pokud se na něm obě strany dohodnou a pokud to bude ze strany ČR schváleno," upozornilo na svém webu ministerstvo obrany. Nadále tedy nemá USA automatické oprávnění umístit příslušníky svých ozbrojených sil na české území. K tomu je potřeba schválení českým Parlamentem podle článku 43 Ústavy ČR.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.