Konsolidační balíček prošel prvním čtením ve Sněmovně. Poslanci jednali desítky hodin

Po dlouhém jednání dolní komora Parlamentu konsolidační balíček v pátek odpoledne pustila do druhého čtení. Neuspěl pokus zamítnout jej v prvním čtení ani poslat jej zpět k dopracování. Schůze začala už v úterý a po schválení změn v důchodech se k bodu dostali poslanci ve středu odpoledne.

Pro zamítnutí či dopracování hlasovali všichni zúčastnění opoziční poslanci. Proti byli naopak všichni vládní.

SPD a ANO chtějí ještě vznést pozměňovací návrhy. To nevyloučily ani vládní strany, které by návrh také mohly tímto změnit.

Garančním výborem je rozpočtový. Probírat jej budou i zákonodárci i z ústavně-právního, hospodářského výboru a výboru pro sociální politiku. Na projednání budou mít 50 dní.

[chooze:article;value:512762]

Opozice vládní návrh v předchozích dnech kritizovala a ministr financí Zbyněk Stanjura společně s premiérem Petrem Fialou (oba ODS) se snažili vládní návrh hájit.

"Pane předsedo vlády, já nevím, jestli jste si to uvědomil, ale vy šíříte strach. Vy jste tímto vlastně lidem řekl: 'My to děláme pro vás, ale vy to všechno ponesete.' Oni ani nechtějí takové věci," vyčetl premiérovi Milan Brázdil z hnutí SPD. 

"Ptal jsem se včera (ve středu, pozn. red.), jestli jste pro zvýšení spotřebních daní z tabáku, z alkoholu a hazardu? Ano! Tak za co nás teď kritizujete?" pustil se do opozice Stanjura. 

[chooze:article;value:512689]

​Kvůli velkému počtu poslanců přihlášených do rozpravy se zákonodárci nedostali k hlasování desítky hodin. Ve čtvrtek schůzi těsně před půlnocí přerušili do pátečního rána. "Jsme připraveni vytrvale argumentovat a vládní většina je připravena prosadit ozdravný balíček, protože je to nutné. Není jiná cesta," nechal se slyšet Fiala. 

Konsolidační balíček například zavádí dvě sazby DPH místo tří. Zároveň zavádí nemocenské pojištění. Co všechno obsahuje, se dozvíte v tomto článku. 

Vzhledem ke koaliční většině se očekává, že balíček Poslanecká sněmovna schválí a pošle do Senátu a k prezidentovi. V horní komoře mají strany vládní koalice také většinu. Prezident Petr Pavel sice avizoval, že by mohl balíček vetovat, pokud by dostatečně nesnížil schodek nebo neúměrně zasáhl nízkopříjmové obyvatele. To ale podle Stanjury nehrozí.

Reportáž o aktuálním dění ve Sněmovně:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.