Korespondenční volby by umožnily volit ze zahraničí dopisem. Opozice je proti

Koaliční poslanci chtějí po vzoru jiných evropských zemí umožnit lidem ze zahraničí volit dopisem. Českým občanům by tak odpadla cesta na zastupitelské úřady, která mnohdy není úplně jednoduchá.

"V zahraničí žije kolem 300 000 českých občanů, kteří, pokud chtějí volit, tak musí jet stovky kilometrů na nejbližší zastupitelský úřad. Pokud někdo z Česka žije na Novém Zélandu, tak dokonce musí letět do Austrálie," řekl europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09)

"Ta nerovnost v tom, že někdo nemůže vykonávat své právo volit tak jako jiný, je prostě neférová," dodal místopředseda hnutí STAN Jan Farský. Do prvního čtení ve Sněmovně by se novela mohla dostat už v lednu.

[chooze:article;value:488272]

​"Návrh je velmi podobný tomu, jak korespondenční volba funguje v Německu. Dokonce i na území Německa můžete volit korespondenčně, proto si myslím, že pokud půjdeme stejnou cestou, přijmeme podobnou úpravu a v prvním stupni umožníme Čechům v zahraničí volit, tak pouze sledujeme soudobé trendy," dodal Pospíšil.

Opozice s návrhem na korespondenční volbu nesouhlasí. Ve Sněmovně se tak dají očekávat další obstrukce. "Podezřelé a divné je už to, že se tam návrh objevil formou poslaneckého návrhu, to zaprvé, zadruhé existuje mnoho jiných způsobů, jak tu volbu zajistit našim občanům v zahraničí, naše zastupitelské úřady si můžou pronajmout jiná pracoviště, kde by ty volební místnosti mohly být," řekl poslanec Michal Kolovratník (ANO).

"Jsme proti korespondenční volbě, protože to porušuje zaručenou tajnost té volby. Je mi jasné, že strany pětikoalice ten návrh navrhují poslaneckým návrhem, protože je rychlejší, protože jim velmi klesá ta důvěra občanů," uvedla poslankyně Karla Maříková (SPD).

[chooze:article;value:531326]

​"V celé řadě států to funguje a čelili tam podobné kritice. I s ohledem na to, jak velká jsou rizika, tak to pokládám za přijatelné řešení, pozitiva významně převyšují negativa," zhodnotil ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Hnutí ANO přitom mělo korespondenční volbu před pár lety ve svém programu. Názor prý změnilo kvůli špatným zkušenostem ze zahraničí. "Zpravidla ty strany, které v zahraničí nemívají dobré výsledky, ať už to bylo hnutí ANO, nebo Babiš v prezidentské volbě, tak nebudou mít velký zájem na to, aby ta korespondenční volba prošla," konstatoval politolog Milan Školník.

Korespondenční volba už funguje ve většině evropských zemí. Zatím ji nezavedlo třeba Chorvatsko a Irsko. Francouzi v zahraničí můžou volit na zastupitelských úřadech, ale i po internetu.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.