Koupili jsme si uhlí, to ale nehoří. Ještěže nemrzne, říká rodina

Obyvatelé rodinného domu ze Šumperska nemají před zimou čím topit. Společnost Uhlí Havelka jim dodala palivo, které údajně nehoří, je vlhké a obsahuje jíl. "Dali jsme na reklamu v rádiích. Kdybychom dodávku zvážili, tak hmotnost asi ani nebude odpovídat stejnému množství od jiné firmy," uvádí žena ze Šumperska, jež si nepřeje uvádět své jméno.

Zatím některé místnosti její rodina temperuje elektrickými přímotopy, které jsou ale jen v části obydlí, tedy například v dětském pokoji. Štěstí v neštěstí je v relativně mírném podzimu. Lidé se rozhodli zakázku reklamovat. 

[chooze:article;value:525056]

​Podle dodavatele je popisovaný problém spíše ojedinělou záležitostí. "Palivo našim zákazníkům dodáváme podle platných norem a žádnou další reklamaci tohoto typu jsme v tomto období nezaznamenali. Pokud by byl problém ve vlastnostech paliva, stěžovalo by si jistě více zákazníků. Reklamace řešíme standardním způsobem," vysvětluje Denisa Pham ze společnosti Uhlí Havelka.

Na internetu má ale firma řadu negativních recenzí. "Řidič řekl, že uhelný prach mám dát do kýblů a vyfotit. Že mi to pak vymění za brikety. Problém je, že tolik kýblů se nedá sehnat ani u sousedů, a připadá mi to jako naučená fráze šmejda. Reklamaci zamítli, že podíl prachu je v obvyklém množství," uvádí například Michal Harák.

"První objednávka byla bez problémů, v uhlí bylo asi deset procent prachu, ale ty další už měly přes padesát procent prachu a nahoře hromádku hezkého uhlí," upozornil asi před rokem uživatel pod přezdívkou Fax.

Společnost Uhlí Havelka se však na svém webu chlubí propagačním videem, podle něhož dodržuje vysoký standard kvality. "Dodáváme čerstvé uhlí, které nakoupíme na dolech a pak ho přivezeme přímo z vagonů k vám domů. Máme propracovaný distribuční systém a zavedený systém kontroly kvality," uvádí mimo jiné majitel firmy Jiří Havelka.

"Reakce našich zákazníků nám ukazují, že zavedení tohoto procesu snížilo obsah mouru až o 35 procent," dodává podnikatel. Nedodržení zaplacené hmotnosti patří mezi časté prohřešky mezi prodejci uhlí, na něž pravidelně upozorňuje i Česká obchodní inspekce (ČOI). Kvůli chybám její inspektoři často udělují pokuty.

"Například loni od 1. srpna do 31. prosince jsme provedli 38 kontrol u subjektů dodávajících tuhá paliva a porušení právních předpisů jsme zjistili v sedmnácti případech," uvádí mluvčí ČOI František Kotrba.

Uhlí je dražší než loni, plyn ale zdražovat nemá. Češi se zásobují na zimu (9/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.