Kovářová o zákazu sprostých slov ve Sněmovně: Muži si víc dovolují na ženy

V rámci letního speciálu se moderátorka snaží zjistit, jaké jsou ženy v politice i mimo práci. "Zahrada je mým velkým koníčkem, který samozřejmě žere hrozně času. Ale vyčistím si u toho hlavu. Co se mi ale nedaří, je meruňka, většinou mi to pomrzne," svěřila se Kovářová.

V Poslanecké sněmovně ji nicméně zaráží forma, jakou se poslanci k některým tématům vyjadřují. "Jako místopředsedkyně se snažím řídit Sněmovnu v tom smyslu, aby schůze probíhaly důstojným způsobem. Zde musím říct, že se to občas nedaří, protože to prostředí zhrublo, a myslím, že bychom neměli dopustit, aby se některé výrazy ve Sněmovně používaly," míní. 

[chooze:article;value:514387]

Proto začala Kovářová pracovat na etickém kodexu poslance, v jehož rámci má vzniknout seznam slov, která by se ve Sněmovně neměla používat. "Vyskytují se tam hrubé výrazy, někdy dokonce sprosté. Příklad jsme si brali například z Velké Británie, kde jsou za některá slova poslanci napomínáni. Tam to slovo musí vzít zpátky, a když ho nevezmou, přijde nějaký postih," popsala.

[chooze:poll;value:a4bf111c4400d58e3d985148ebaed28b13da2b2b]

​Jak seznam bude dlouhý, ještě místopředsedkyně neví. "Někteří kolegové se vůči tomu už vyhradili s tím, že neví, jak budou tu debatu moci emotivně prožívat. Myslím, že to je na dohodě, zda takovéto výrazy budeme tolerovat. Máme pak možnost v takovém případě napomenout řečníka a vést ho k pořádku," nastínila Kovářová, jak bude slušný slovník vymáhán.

​Kovářová je ve Sněmovně pověstná také tím, že se zastává poslankyň, když jsou na ně muži hrubí. "Zastávám se všech, ale ty útoky na ženy bývají častější. Ta dehonestace je skrytá. Muži si na ženy dovolují trochu více, než by si dovolili na muže. Nemluvím jen o političkách, ale o všech ženách ve společnosti," uzavřela.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.