Krajské volby 2024: Kdy a jak budou Češi volit

Kdy se volí

"Prezident republiky v souladu s Ústavou a příslušnými volebními zákony rozhodl o vyhlášení voleb do Senátu Parlamentu České republiky a o vyhlášení voleb do zastupitelstev krajů a stanovil dny jejich konání na pátek 20. září a sobotu 21. září 2024," informovala Kancelář prezidenta republiky.

Rozhodnutí ještě musí podepsat předseda vlády Petr Fiala (ODS). Volby budou oficiálně vyhlášeny až po publikaci rozhodnutí ve Sbírce zákonů a mezinárodních smluv.

Již tradičně volby proběhnou v pátek a sobotu. Volební místnosti budou otevřeny v pátek od 14:00 do 22:00, v sobotu od 8:00 do 14:00.

Kde se volí

Na konci září tak lidé rozhodnou, kdo je bude zastupovat ve vedení kraje. Zájemci usilují o dohromady 675 křesel v zastupitelstvech. 

[chooze:article;value:554759]

Volit se bude ve 13 krajích. Pouze Prahu čekají jen senátní volby. Ty čekají 27 obvodů a druhé kolo by mělo proběhnout 27. a 28. září.

Kdo bude volit

Voleb se může zúčastnit každý občan České republiky, který dosáhl alespoň v druhý den voleb, tedy 21. září, nejméně 18 let. Ze zahraničí volit v krajských ani senátních volbách nelze. Volič zároveň musí mít trvalé bydliště v obci, která spadá do územního obvodu daného kraje.

V případě krajských voleb jsou dvě překážky, a to výkon trestu odnětí svobody a zahraniční výkon služby vojáka z povolání nebo v záloze. Navíc zůstávají dvě obecné překážky, tedy omezení svéprávnosti k výkonu volebního práva a zákonem stanovené omezení osobní svobody z důvodu ochrany zdraví lidu.

Kdo kandiduje

V krajích mají vysoké zastoupení ANO, ODS Piráti či Starostové. I letos ale mohou strany a hnutí utvořit v krajích různé koalice. Ty zatím neoznámili.

[chooze:article;value:554592]

Kandidátky, případné koalice a programy strany teprve představí. Kandidátní listiny musí krajskému úřadu předložit nejpozději 66 dnů před termínem voleb.

Jak žádat o voličský průkaz

I při krajských volbách lze využít voličský průkaz. S tím můžete ale odevzdat svůj hlas jen v jiné místnosti ve svém kraji. Žádost si můžete vyřídit osobně, poštou a elektronicky prostřednictvím datové schránky.

Písemná žádost musí být s ověřeným podpisem. Podávají se k obecnímu úřadu, úřadu městské části nebo městského obvodu v místě trvalého bydliště. Písemná i elektronická žádost na úřad musí dorazit nejpozději týden před volbami, osobně můžete žádat nejpozději dva dny před volebním pátkem.

Jak volit

Hlasovací lístky přijdou tradičně nejpozději tři dny před volbami na adresu trvalého bydliště. Poskytnou je může i hlasovací komise. Prokázat se musíte občanským průkazem, ceswtovním pasem, případně voličským průkazem. Do obálky volič vkládá jeden lístek s maximálně čtyřmi kroužky, které značí preferenční hlasy.

Do zastupitelstev se následně dostanou strany, které získaly minimálně pět procent hlasů. Pořadí jednotlivých kandidátů mohou změnit právě zmíněné preferenční hlasy.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.