Krásný úkaz nad Českem. Lidé viděli polární záři, ještě ji můžete zahlédnout

[chooze:gallery;value:35795]

"V noci na dnešek bylo možné z Česka zachytit polární záři. Nejjasnější byla ve dvou obdobích, krátce po půlnoci a pak okolo 1:55 SELČ," oznámil v tiskové zprávě astronom z Fyzikálního ústavu v Opavě Petr Horálek.

"V obou případech byla slabě pozorovatelná i pouhýma očima," doplnil. Bylo ale potřeba být daleko od měst a mít dokonalý výhled k severnímu obzoru.

[chooze:article;value:553839]

"Záře se objevila v důsledku erupce uvolněné ze Slunce před třemi dny z aktivní oblasti AR3663," vysvětlil Horálek. "Aktivní oblast na Slunci navíc za poslední dny vyprodukovala další silné erupce spojené s úniky dalších oblak nabitých částic, jejichž část by mohla Zemi zasáhnout v následujících dnech," dodal.

Je proto podle něj možné, že slabší polární záře půjdou z Česka zahlédnout i v příštích dnech. "Zájemci by krom předpovědi počasí měli sledovat tzv. aurorální monitory, podle kterých mohou usoudit, zda je úkaz skutečně možné vyhlížet, neboť předpovědět s přesností se nikdy nedá. Jeden z takových monitorů je například www.solarham.com (anglicky), další pak www.spaceweatherlive.com," poradil astronom.

Takto vypadala polární záře nad Českem loni v listopadu:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.